Ricard Garcia s'enduu el 26è Maria Mercè Marçal amb Les hores ferides

L'obra cerca el sentit del dolor a través d'un diàleg entre proses poètiques i textos lírics dels quals el jurat n'ha valorat la creació d'imatges "colpidores i il·luminadores"
IMG_6595
photo_camera El guanyador del premi, Ricard Garcia, durant l'entrega del guardó ©JordiBonilla

El poeta de Sant Llorenç d'Hortons, Ricard Garcia, ha estat el guanyador del 26è Premi Maria Mercè Marçal amb Les hores ferides, una obra sobre "el sentit del dolor", tal com ha explicat l'autor. El llibre ha estat escrit "amb voluntat de diàleg" en un format en el qual conversen la prosa poètica i la lírica en tres parts diferenciades amb 16 textos cadascuna.

El jurat format per Jordi Pàmias, Jaume Pont, Àngels Marzo, Joan Cornudella i Ramon Rubinat ha valorat la "sòlida estructura" de l'obra i la creació d'imatges "colpidores i il·luminadores". La secretaria del jurat, Àngels Marzo, l'ha definit com "un cant elegíac molt ben traçat", al mateix temps que ha assegurat que la majoria d'obres presentades han estat "d'una qualitat notable".

S'ha atorgat una menció especial a "Quan la mort arrela", presentada sota el pseudònim Tombdelera

L'autor explicant els detalls de l'obra guanyador del premi ©JordiBonilla
L'autor explicant els detalls de l'obra guanyador del premi ©JordiBonilla

La cerimònia d'entrega s'ha celebrat al Palau de Margalef de Torregrossa en la primera edició itinerant del premi, que se celebrarà de forma bianual a Ivars d'Urgell, localitat natal de la poetessa. L'acte ha estat presidit per la consellera d'Educació, Anna Simó, i el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn.

El president del Consell Comarcal del Pla d'Urgell, Carles Palau, ha assegurat que el nou format ha de servir perquè els municipis acollidors "es facin seva la proposta", al mateix que es treballarà per redefinir el premi infantil El Sol del Pla, que enguany no ha comptat amb el seu espai dins de la cerimònia. Palau també ha reafirmat el guardó literari "com una eina més contra els atacs a la llengua catalana".

IMG_6587
El poeta Anton Not en la lectura de poemes de Marçal ©JordiBonilla

La programació de la gala ha seguit el fil lingüístic amb la participació de Lluïsa Julià, Melcior Comes, Àngels Gregori i Anton Not, que han llegit poemes de Marçal en els diferents accents catalans. La biògrafa de la poeta ivarsenca, Lluïsa Julià, i la cantautora Meritxell Gené també han participat de la vetllada poètica, en la qual s'ha tingut un record per l'any Vicent Andrés Estellés.

Les hores ferides s'editarà dins la col·lecció La Suda de Pagès Editors amb un premi de 3.000 euros

Ricard Garcia és professor de secundària i poeta, a més de fundador de la revista comarcal El Cep. Ha rebut altres premis literaris com el Premi de Poesia Senyoriu d'Ausiàs March el 2007 per De secreta vida o el Premi de Poesia Vila de Martorell per El llibre que llegies.