San Miquel organitza 'Aitona Zythos Beer by Cervezas' amb motiu dels 25 anys de la cervesa Zythos

L’Aitona Zythos Beer by Cervezas San Miguel, organitzada per l’Ajuntament d’Aitona, a través del projecte Fruiturisme, i Cervezas San Miguel, pretén ser un acte lúdic obert a tothom, però també, cultural i gastronòmic, amb la cervesa com a eix vertebrador, amb tastos, maridatges, gastronomia, música i molt més

Festa de la cervesa San Miguel ©Comarques
photo_camera Festa de la cervesa San Miguel ©Comarques

Del 15 al 17 de setembre, els amants de la cervesa tindran una nova cita: la festa de la cervesa més autèntica i ancestral, l’Aitona Zythos Beer by Cervezas San Miguel. L’esdeveniment neix amb motiu del 25è aniversari de la creació de la cervesa Zythos, elaborada per Cervezas San Miguel en homenatge al patrimoni cerveser descobert al jaciment de Genó, ubicat a dos quilòmetres del municipi lleidatà.

Tiradors cervesa San Miguel ©SanMiguel
Tiradors cervesa San Miguel ©SanMiguel

L’Aitona Zythos Beer by Cervezas San Miguel, organitzada per l’Ajuntament d’Aitona, a través del projecte Fruiturisme, i Cervezas San Miguel, pretén ser un acte lúdic obert a tothom, però també, cultural i gastronòmic, amb la cervesa com a eix vertebrador. Tastos, maridatges, gastronomia, música i molt més. D’aquesta manera, el municipi ret el seu particular homenatge a aquesta beguda amb la qual té vincles arcaics.

I és què, aquest 2023, es commemora el 25è aniversari de l’elaboració i distribució de la cervesa Zythos, una beguda creada per a celebrar que al jaciment de Genó es van descobrir les restes més antigues de cervesa que es conserven a Europa i que daten del 1100-1000 aC.

Les restes de cervesa més antigues d’Europa

Van ser l’historiador José Luis Maya i l’arqueòleg Jorge Juan Tresserras els encarregats de certificar el gran descobriment. El primer confirmava la troballa al jaciment d’Aitona de les restes de cervesa més antigues trobades fins aleshores a Europa, mentre que el segon, especialista en Arqueologia de l'Alimentació, va estudiar els sediments de cervesa trobats en dues grans tenalles, datant-los 500 anys abans que els alemanys comencessin a fer les primeres “rosses”, és a dir, d’una antiguitat d’uns 1100 anys. 

Jaciment de Genó al terme d'Aitona ©Comarques
Jaciment de Genó al terme d'Aitona ©Comarques

Per celebrar la satisfacció d'haver trobat a Lleida l'origen europeu de la cervesa, el grup Cervezas San Miguel, l'any 1998 i de manera artesanal, va elaborar a partir de la fórmula del poblat de Genó, una cervesa a la qual donà el nom de "Zythos", (cervesa en grec). Nom que ara es recupera per a aquesta nova festa de la cervesa.

Per tot plegat, la cervesa Zythos serà molt present al llarg d’aquesta festa, compartint espai amb diferents propostes per a tots els públics i edats; entre elles, música, taules rodones, tastos, caminada popular, visites guiades al jaciment Genó, degustacions, vermut electrònic, pinxos i tapes...

Els tastos i maridatges tindran, a més, un paper molt rellevant. Així, el beer sommelier de Cervezas San Miguel, oferirà diverses sessions per a donar a conèixer la nova Mahou Rosé, i per a oferir maridatges amb productes de la terra com ara el préssec, la figa i la xocolata. Tot plegat, es podrà gaudir entre el 15 i el 17 de setembre a la plaça del Poliesportiu d’Aitona.