Sant Miquel de les Lletres programa debats i tallers a totes les llibreries lleidatanes del 18 al 24 de setembre

Durant el cap de setmana les llibreries i editorials lleidatanes sortiran al carrer amb parades de llibres en català, concretament a la plaça de la Catedral i el pati de l’IEI, on fins a 23 autors signaran exemplars de les seves obres, al matí de dissabte i diumenge contacontes amb Mertxe París; i ambdós dies a partir de la una, vermuts literaris
Debat de la llibreria Caselles a la Sala Alfred Perenya  @JosepAPérez
photo_camera Debat de la llibreria Caselles a la Sala Alfred Perenya @JosepAPérez

La taula rodona sobre el foment de la lectura a la llibreria Abacus inaugurava el cicle d'activitats Sant Miquel de les Lletres que ha impulsat la Fundació Privada Horitzons 2050, amb la voluntat  de fomentar la lectura en un marc minvant tant de l’ús social del català com dels nivells de comprensió lectora.

En el debat hi van participar la directora del Pla Nacional del Llibre i la Lectura, Montse Ayats, l’editora Eulàlia Pagès, la bibliotecària Anabel Ramos i el director de l’institut escola Torre Queralt, Àngel Ibaceta, que conduïts per Jordi Caselles van parlar sobre com fomentar la lectura en tots els àmbits de la societat.

Segons explicava el president de la Fundació Privada Horitzons 2050Antoni Gelonch l’objectiu de la iniciativa és que “editors, llibreters, autors i públic puguin intercanviar experiències i coneixements”.

Al llarg de 7 dies de literatura en català’ en definitiva contribuir eficaçment a la difusió i estima del català entre els seus conciutadans

Debat de la llibreria Caselles a la Sala Alfred Perenya  @JosepAPérez 1
Debat de la llibreria Caselles a la Sala Alfred Perenya @JosepAPérez 1

Per què no ens interessa la cultura?, era el debat previst a la llibreria Caselles, i que un aforament de 150 persones va obligar a traslladar a la Sala Alfred Perenya de l’Ajuntament Lleida, en el qual  van participar el filòsof i escriptor Ferran Sáez, la periodista Anna Gómez, l'empresari audiovisual Tatxo Benet i l'escriptor i dinamitzador cultural Antoni Gelonch, president de la Fundació Horitzons 2050, debat que va moderar el llibreter de La Fatal. Jordi Souto.

Abisme entre la cultura moderna, que volia il·lustrar, il·luminar, i la postmoderna, que pretén enlluernar, destacava Ferran Sáez

L’empresari audiovisual Tatxo Benet va assegurar que “mai abans la societat no ha estat tan culta com avui dia, mai abans no ha tingut tant accés a la cultura com ara”. Benet destacava que “la cultura també ha de ser negoci, en el sentit que la gent ha de consumir la cultura que vulgui, té el dret a decidir”.

Antoni Gelonch –impulsor del Sant Miquel de les Lletres- va informar amb dades publicades aquest dimecres pel Consell Nacional de les Arts que les administracions catalanes inverteixen 158 euros de mitjana per persona en cultura, 62 menys que la mitja la europea.  

Activitats pel públic familiar

Durant el cap de setmana les llibreries i editorials lleidatanes sortiran al carrer amb parades de llibres en català, concretament a la plaça de la Catedral i el pati de l’IE, que també acolliran sessions de contacontes per als més menuts i sengles vermuts literaris.

Programació
Dijous 21 de setembre
“Per què no ens interessa la cultura?”
Lloc: Llibreria Caselles
Horari: 19.00-20.30 h
Ferran Sáez, filòsof i escriptor
Mònica Terribas, periodista i professora universitària
Tatxo Benet, directiu sector de l’audiovisual
Antoni Gelonch, escriptor i dinamitzador cultural
Modera: Jordi Souto, llibreter (La Fatal)
Divendres 22 de setembre
“Hi ha una literatura feminista?”
Lloc: La irreductible llibreters
Sílvia Soler, escriptora
Montse Sanjuan, escriptora
Carmina Pardo, presidenta de l’Ateneu Popular de Ponent
Anna Punsoda, escriptora
Modera: Anna Gómez, periodista
Dissabte 23 de setembre
Parades al carrer
Lloc: Plaça de la Catedral
Horari: 11.00-20.00 h
Signatures de llibres promocionades per les editorials i les llibreries
Contacontes
Lloc: Pati de l’IEI
Horari: 11.30-12.30 h
L’Univers de Joan Oró, a càrrec de Mertxe París (El Genet Blau)
Vermut literari
Lloc: Pati de l’IEI
Horari: 13.00-14.00 h
Amb Xavier Graset (acompanyat de Magda Gregori, Marta Alós, Francesc Canosa i Antoni Gelonch)
Diumenge 24 de setembre
Parades al carrer
Lloc: Plaça de la Catedral
Horari: 11.00-14.00 h
Contacontes
Lloc: Pati de l’IEI
Horari: 12.00-13.00 h
Un gos de nom Rovelló, a càrrec de Mertxe París (Llibreria Genet Blau)
Vermut dels escriptors i editors de Ponent
Lloc: Pati de l’IEI
Horari: 13.00-14.00
Acompanyament de grup de música jazz
Dimecres 27 de setembre
Sopar Estellès
Lloc: Cafè del Teatre de l'Escorxador
Horari: 21.00 h
Poemes musicats de Vicent Andrés Estellés a càrrec de Borja Penalba
 

Sobre la Fundació Privada Horitzons 2050

Debat a la llibreria Abacus @SMdeleslletres
Debat a la llibreria Abacus @SMdeleslletres

La Fundació Horitzons 2050 té com a objecte el foment del debat sobre el present i el futur de les terres de Ponent en els àmbits econòmic, social, cultural i patrimonial, així com la promoció i realització d’activitats culturals d’ampli espectre en l’àmbit de les humanitats.

Entre les seves inquietuds es troben: el foment del debat sobre el present i el futur de les terres de Ponent en els àmbits econòmic, social, cultural i patrimonial; la promoció i realització d'activitats culturals d'ampli espectre en l'àmbit de les humanitats; l'organització d'activitats de suport al llibre en català; la contribució a la recuperació i difusió del patrimoni cultural històric en tots els àmbits de les belles arts; el foment d'activitats lligades a les noves tecnologies de la informació i la comunicació; el foment de les vocacions científiques i tecnològiques, especialment entre les noies joves, i qualsevol altre que contribueixi al progrés científic, cultural, social i econòmic