L’Ajuntament de Torrebesses i l’Associació de Micropobles de Catalunya van presentar aquest dimarts una nova edició de la Setmana de la Pedra Seca, que es durà a terme entre el 24 de novembre i el 3 de desembre. Una iniciativa que dona veu i valor al patrimoni de pedra seca, el seu ofici i tècnica; així com l’important teixit d’entitats, col·lectius i persones que treballen en la divulgació i manteniment d'aquesta tècnica ancestral.
L’alcalde de Torrebesses, Mario Urrea i el membre de l’Associació de Micropobles de Catalunya, Jordi Tarragó presentaven el programa del cicle acompanyats de la diputada, Sandra Castro. Una proposta que pivota sobre tres grans eixos divulgació, aprenentatge i descoberta que es desplegaran a través d'un centenar de suggeriments exposicions, xerrades, jornades, sortides, tallers de construcció amb tècnica de pedra seca i voluntariats de reconstrucció de marges i barraques o de neteja de l’entorn de barraques.
El programa és completarà amb descoberta del territori i de les construccions de pedra seca a través de rutes i visites guiades, caminades, excursions o rutes combinades amb tastos de productes locals.
Les activitats també es traslladaran a altres demarcacions catalanes, Comunitat Valenciana i Andorra amb la implicació de 75 entitats d'aquests terres, la majoria d'elles hi participen per primer cop.
L’objectiu final és el de “fer valdre aquest patrimoni, o sigui, mostrar que té un valor, i que no ens el podem carregar, destruir alegrement, perquè ens ajuda a conservar la biodiversitat, la sostenibilitat, a veure l’esforç dels nostres avantpassats i a recuperar la història de les generacions anteriors
“Creiem que això és símptoma que creix l’interès per preservar el patrimoni de la pedra seca. També que el suport de les administracions és essencial i que el teixit associatiu del nostre país és indispensable per mantenir i mostrar aquest patrimoni”, assegurava Urrea.
Per la seva banda Jordi Tarragó destacava la necessitat de destinar esforços en la preservació i divulgació del patrimoni i ha refermat el compromís de Micropobles amb la cultura i "amb totes aquelles accions que posen el focus en el territori i en el patrimoni del món rural".
La Setmana de la Pedra Seca
Neix l'any 2020 impulsada per ADRINOC, Associació per al desenvolupament rural integral, a través del projecte de cooperació COL·LABORAxPAISATGE. Aquest compta amb l'assessorament de l’Observatori del Paisatge de Catalunya i la col·laboració de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional. A més de la participació de cinc grups d'acció local d’arreu del territori català: el Consorci Leader Desenvolupament Rural del Camp, el Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià, l’Associació Leader de Ponent, el Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques Ribera d’Ebre – Terra Alta i l’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central. El projecte compta també amb un soci a la Catalunya Nord (França), el Parc Natural Regional del Pirineu Català, que gestiona el GAL Terres Romanes en Pays Catalan.