Tàrrega estrenarà un nou espai cultural dedicat a la nissaga Minguell

Els artistes Jaume Minguell Miret i Josep Minguell Cardenyes tindran un "gabinet de curiositats" ubicat al Museu Tàrrega Urgell que explicarà la seva obra i recerca partint dels dibuixos previs a les pintures al fresc
El pintor Josep Minguell treballant en una de les seves obres murals ©Comarques
photo_camera El pintor Josep Minguell treballant en una de les seves obres murals ©Comarques

Tàrrega dedicarà un nou espai al llegat artístic dels pintors muralistes Jaume Minguell Miret (1922-1991) i el seu fill Josep Minguell Cardenyes (1959), fills de la capital de l'Urgell. El projecte, inspirat en els “gabinets de curiositats”, promet ser una finestra a la seva obra, partint dels dibuixos previs a les pintures al fresc de la nissaga Minguell.

El Gabinet Nissaga Minguell – Pintors de Frescos, nom provisional, s’ubicarà al Museu Tàrrega Urgell, a 50 metres de l’Església Parroquial de Santa Maria de l’Alba, on es poden admirar frescos dels dos artistes.

A més de l'Ajuntament, la iniciativa comptarà amb el suport de Diputació de Lleida, el Departament de Cultura i la Universitat de Lleida

Trobada institucional amb el pintor Josep Minguell a l'Ajuntament de Tàrrega ©AjuntamentdeTàrrega
Trobada institucional amb el pintor Josep Minguell a l'Ajuntament de Tàrrega ©AjuntamentdeTàrrega

La trobada entre els representants de les diferents institucions ha servit per engegar la preparació del nou espai, tot i que no se n'ha concretat el calendari. La previsió és que aquest gabinet aixoplugui no només dibuixos, sinó també diferents documents dels pintors i, fins i tot, pigments utilitzats per la pintura al fresc, així com una fototeca i una videoteca.

Per a Josep Minguell, el projecte permetria "transmetre al públic el misteri que hi ha al darrere d’una pintura al fresc", sent Tàrrega "el lloc natural" on establir l'espai museístic, ja que és on s'ha desenvolupat la carrera artística de pare i fill. L'alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan, ha volgut subratllar la projecció internacional dels Minguell "i a la vegada molt arrelats al territori".

Jaume Minguell Miret i Josep Minguell Cardenyes han creat al llarg de la seva trajectòria artística i de recerca 83 cicles de pintura mural, 33 Minguell Miret i 50 Minguell Cardenyes, en un total de 42 localitats.