1 de cada 4 llars troba dificultats per cobrir les necessitats diàries

Redacció | Foto: Markus Winkler.

L'augment de la inflació en els darrers mesos genera dificultats significatives sobre l'economia domèstica, ja debilitada des de l'inici de la pandèmia.

En concret, un 24% de les llars tenen dificultats per cobrir aquestes necessitats i fins a un 34% no tenen cap marge d'estalvi, segons una enquesta realitzada per l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) a una mostra representativa d'espanyols d'entre 25 i 79 anys.

Aquestes dificultats no afecten totes les llars per igual, els resultats venen determinats per una sèrie de condicionants com el tipus de família, la situació professional, la propietat de l'habitatge i l'edat.

En concret, els que han resultat més perjudicats per aquestes pujades segons l'enquesta han estat: en primer lloc, les famílies amb nens a càrrec (el 59% no tenen cap marge d'estalvi); després, els qui es troben en situació d'atur (51% igualment sense marge d'estalvi); els que viuen de lloguer (46% incapaços d'estalviar); i, finalment, les persones del grup d'edat d'entre 45 i 59 anys (39% que tampoc no poden estalviar res).

Per intentar reduir o minimitzar aquests impactes econòmics a l'economia familiar, són comunes diferents formes d'estalvi. Entre les mesures més utilitzades per les llars destaquen: comprar productes de marques més econòmiques al supermercat o utilitzar menys els electrodomèstics (42% dels enquestats); el 29% ha posposat la compra de roba o ha renunciat a fer-ho. A més, fins al 36% dels participants va revelar usar menys el cotxe per estalviar benzina.

Davant d'aquesta situació, OCU demana a les diferents administracions una suspensió temporal d'impostos energètics, rebaixar l'IVA als aliments, així com proporcionar xecs de menjar a les famílies més vulnerables, especialment en el cas de llars amb nens i pares en situació d'atur. A més, l'organització apunta la necessitat d'indicar amb claredat tota la informació sobre aquests ajuts, els terminis i com sol·licitar-los.