Fira de Mollerussa presenta un calendari ‘normalitzat’ i reivindica el seu lideratge

Foto: Marina Rúbies.

Fira de Mollerussa retorna a la seva activitat habitual amb un calendari de fires ‘normalitzat’, on celebrarà els seus certàmens habituals, tret de la Mollerussa Drone Party que es feia al febrer.

És així com, a partir del març d’enguany, es retorna a l’activitat firal amb l’emblemàtica 149a edició de la Fira de Sant Josep, seguida de la 32a edició de l’Autotrac, del 8 al 10 d’abril; el 27è saló Expoclàssic, 17 i 18 de setembre; el 21è Concurs de Pintura Ràpida “Ciutat de Mollerussa”, el 25 de setembre; la 27a fira Autotardor, del 21 al 23 d’octubre, i la 15a Mollerussa Lan Party, del 4 al 6 de novembre.

En el transcurs de la presentació del calendari de certàmens i activitats de Fira de Mollerussa per a aquest 2022, acte que va tenir lloc el dimarts 8 de febrer al Teatre L’Amistat, l’alcalde de la capital del Pla d’Urgell i president, Marc Solsona, llançava el seu missatge de requeriment a “totes les institucions que aposten per les fires” que vegin Mollerussa com “un bon lloc on també poden invertir”.

L'alcalde feia un pas més enllà assenyalant que “si s’està planificant com han de créixer els ens firals i els recintes firals en el territori, estaria bé també tenir una mirada a aquella fira de referència –en al·lusió a la Fira de Sant Josep–, la més gran que hi ha i professional en temes agraris, i, des d’aquí, buscar aquestes complicitats en els termes que siguin possibles”.

El director de l’ens, Xavier Roure, va fer un repàs de l’any 2021 amb un primer semestre complicat, i amb l’ajornament de la Fira de Sant Josep al 4, 5 y 6 de juny de 2021. El director també va reflexionar sobre una segona part de l’any en què sí que es va poder mantenir el calendari, però on es va notar la davallada de participació en nombre d'expositors; tot i que es va referir al fet que la pandèmia ha evidenciat la importància de les fires com a motor de l’economia per la dinamització del sector de la restauració i comerç en dies dels certàmens, palpable en la celebració dels actes del segon semestre.

A banda del calendari firal, l’alcalde Marc Solsona es va referir a novetats en les quals s’està treballant, sent una d’aquestes la “reformulació” del Patronat Fira de Mollerussa; una reorganització que comporta la modificació dels Estatuts del Patronat perquè aquest “esdevingui el principal eix i motor de promoció econòmica de la ciutat”. Aquest plantejament inclou, a més, segons va informar l’alcalde, un canvi de nom, passant a nomenar-se Patronat de Desenvolupament i Fires de Mollerussa, des d’on es treballaria i actuaria en conceptes com la transformació digital, la innovació o l’emprenedoria.

Del nou Patronat penjarien diferents potes, sent la principal la Fira amb l’organització de certàmens i l’establiment de col·laboracions. També s’inclou al nou ens l’Institut d’Emprenedoria i Innovació de Mollerussa (Insemi), per al desenvolupament del qual es compta amb una subvenció del Ministeri d’Indústria i les obres del qual estan ja pendents de licitació. Aquest Institut “pivotarà”, segons va indicar l’alcalde, amb els sectors empresarial, cultural, patrimonial, cultural i esportiu.