58 olles i 13.000 racions: Ponts recupera la tradició del Ranxo

Foto: Diputació de Lleida.

Ponts ha viscut avui la recuperació de la festa del Ranxo, que l’any 2021 no es va poder celebrar a causa de les restriccions imposades per la pandèmia de la Covid-19. Recuperant la normalitat de les edicions anteriors, s’han servit unes 13.000 racions d’aquest tradicional àpat, cuinades en 58 olles.

Així, la vila de Ponts, amb el Ranxo, recupera més que una tradició i un atractiu, ja que es torna a posar en marxa tota una roda socioeconòmica que la distingeix com un punt vital entre Lleida i Andorra.

La cap de cuina del Ranxo de Ponts, Rosa Boix, ha destacat que la preparació de l'àpat manté el sistema i conté els mateixos ingredients que en edicions anteriors. També ha dit que l'emplaçament d'enguany és provisional i que la idea és tornar a l'anterior ubicació un cop passi la situació sanitària actual. Tot i que enguany les temperatures i el sol han acompanyat la celebració; Boix ha recordat que es tracta d'un plat calòric d'hivern fet, entre d'altres, amb pollastre, porc, patates, cigrons i arròs i que, tradicionalment, servia perquè la població més humil pogués afrontar millor el període de quaresma.

De fet, la preparació d'aquesta típica escudella es remunta, com a mínim, l'any 1875. Una de les seves particularitats està en la seva cocció, ja que es fa mitjançant foc de llenya i amb olles d'aram, el que li aporta un gust diferent. Per la seva banda, l'alcaldessa de Ponts, Solés Carabasa, ha valorat molt positivament que la festa hagi pogut recuperar enguany la presencialitat. En aquest sentit, ha dit que tot plegat indica que suposa que la pandèmia està quedant "enrere" i que s'està recuperant una "certa normalitat" en el dia a dia de la població.

Un cop enllestit, l'àpat s'ha començat a repartir davant la multitud de persones que portaven olles o carmanyoles per endur-se'l o menjar-se'l 'in-situ'. La tradició explica que la vigília de Carnaval, els veïns de Ponts passaven casa per casa per recollir el màxim possible d'ingredients per elaborar el ranxo. Avui però, són pocs els que en continuen lliurant quan els passa la comitiva que porta a terme aquesta acció coneguda com a 'Lali-lali', i normalment s'acostumen a donar diners per ajudar a finançar la festa.

El Ranxo de Ponts, que ha tingut lloc a la plaça Planell de la localitat, ha estat presidit pel ministre de Territori i Habitatge del Govern d’Andorra, Víctor Filloy.  També ha comptat amb la participació del delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Bernat Solé; el director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, Albert Turull; i el subdelegat del Govern de l’Estat a Lleida, José Crespín, entre altres autoritats. Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida, ha estat acompanyat dels vicepresidents Estefania Rufach i Ferran Accensi, i dels diputats Helena Martínez i Jordi Verdú.