Acció Climàtica destina 1 MEUR a recuperar les plantacions d'olivera més afectades pel temporal Filomena

SONY DSC
photo_camera SONY DSC

Foto: Hans Hillewaert

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat ha anunciat la destinació d'1,01 MEUR en ajuts a les explotacions agràries d'olivera afectades pel temporal Filomena, el gener del 2021.

Les ajudes plantejades pel Govern volen compensar l'esforç de recintes agraris que van patir una afectació superior al 30% dels arbres.

De les més de 600 peticions inicials per a aquesta ajuda, finalment s'han aprovat 170 sol·licituds, la majoria a les Garrigues.

Alhora, aquest mateix dimarts el Consell de Ministres ha aprovat un acord que autoritza la subscripció d'un conveni amb la Generalitat i que comporta l'aportació estatal de 877.324 euros per pal·liar els danys de la borrasca Filomena a Catalunya.

La conselleria encarregada de gestionar els ajuts, en estudiar sobre el terreny tots els casos, ha acabat concedint uns 1.213.559 euros a les plantacions d'oliveres del país, si bé després s'ha acabat descomptant uns 200.000 euros per l'import de mínims i les indemnitzacions per pòlisses d'assegurança agràries. Així, de la quantitat aprovada pel Govern, els agricultors d'oliveres de la comarca de les Garrigues han acabat concentrant prop de 750.000 euros en ajudes. La zona, que també aplega la majoria de superfície catalana en hectàrees d'afectació sol·licitada, ha acabat amb 80 peticions d'explotacions agràries aprovades. El màxim concedit a cada plantació és de 20.000 euros i el mínim, 300.

Més enllà de les Garrigues, les comarques del Segrià i la Terra Alta són les següents en la llista d'aportacions i han registrat també un nombre important de sol·licituds aprovades. Se'ls ha concedit un import total de 265.000 euros i 100.000 respectivament, abans de retirar-ne els imports de minimis i assegurança.

Aportació estatal pel Filomena

En la mateixa línia de compensació de danys per l'impacte del Filomena, el Consell de Ministres del govern espanyol ha aprovat un acord que autoritza la subscripció del conveni entre Estat i Generalitat perquè es gestionin des de Catalunya ajudes per pal·liar els efectes negatius del temporal que va arribar a principis d'any. Aquests ajuts, de fet, estan previstos al decret llei 10/2021, precisa el govern espanyol en un comunicat.

Pel que fa a la dotació estatal calculada per abordar les conseqüències del Filomena, l'acord signat aquest dimecres quantifica en 877.324 euros l'aportació que farà el Ministeri de Política Territorial a l'administració catalana. El conveni desenvolupat preveu la col·laboració entre governs per fer front a danys en infraestructures, xarxes viàries i serveis públics a conseqüència de catàstrofes naturals.