Acció Climàtica invertirà fins al 2032 més de 500 MEUR en el desenvolupament de la xarxa de regadiu

Pla mitjà on es pot veure el tram del canal Segarra-Garrigues a l'alçada de Tàrrega on un menor de 7 anys gairebé s'ofega, el 14 de juny de 2021. (Horitzontal)
photo_camera Pla mitjà on es pot veure el tram del canal Segarra-Garrigues a l'alçada de Tàrrega on un menor de 7 anys gairebé s'ofega, el 14 de juny de 2021. (Horitzontal)

Foto: ACN.

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural consolida la xarxa de regadius del territori amb una inversió prevista fins al 2032 de 532,4 MEUR.

Aquesta inversió serà possible a través del Programa d'encàrrec d'actuacions (PEA) d'infraestructures de la Generalitat i el Pla economicofinancer (PEF) en relació amb les actuacions del Segarra-Garrigues per al període 2020 – 2032 que el Govern va aprovar el 21 de desembre.

Així, enguany s'invertiran a través d'aquests dos programes 50,15 MEUR en treballs de la xarxa de regadiu del Segarra-Garrigues, als regs del Canal d'Urgell o al Xerta – Sènia, entre d'altres.

Segons el secretari d'Agenda Rural, Oriol Anson, amb aquesta aprovació, el Departament fa una clara aposta pel desenvolupament del territori rural. Ho farà invertint en les infraestructures rurals i la modernització i consolidació dels nous regadius i altres actuacions com la xarxa de camins, amb uns pressupostos expansius fins al 2032.

En el cas del Segarra-Garrigues, es preveu una inversió de 38,3 MEUR per donar un impuls a la posada en marxa de noves superfícies de reg per a les pròximes campanyes. Aquesta inversió es concretarà en 33,6 MEUR en la xarxa de reg i les línies elèctriques associades; 2,7 MEUR en mesures ambientals, i 2 MEUR en obres de drenatge i concentració parcel·lària.

També es preveu continuar avançant en la redacció dels projectes de modernització dels regs del canal d'Urgell i del reg de la Comunitat de Regants del Canal de Pinyana. Es calcula continuar les obres de modernització iniciades mitjançant la Llei òmnibus, amb una inversió prevista enguany de 2,4 MEUR.