Acció Exterior i Govern Obert recomanen fer aportacions econòmiques pel conflicte bèl·lic d'Ucraïna

Foto: Subdelegació del Govern a Lleida.

El delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, ha insistit avui a fer una crida des de Guissona perquè les ajudes que els ciutadans vulguin realitzar en favor dels afectats pel conflicte d’Ucraïna les facin preferentment en forma d’aportació econòmica i no de material divers.

El reclam neix per evitar que es col·lapsi la logística de recollida i enviament, a través d’entitats de referència en l’àmbit humanitari, que la Delegació del Govern ja ha traslladat als ajuntaments. És el que recomanen el departament d’Acció Exterior i Govern Obert, encarregat de coordinar la cooperació, i les ONG que treballen en el suport humanitari.

També es demana que les iniciatives d’acolliment de refugiats es vehiculin a través dels ajuntaments i associacions, per tal de poder disposar d’un mapeig el més rigorós possible de l’arribada de persones d’Ucraïna. Això també permetria efectuar-ne una distribució ordenada i amb garanties de la cobertura de les seves necessitats. Així ho subratlla el departament d’Igualtat i Feminismes, que coordina les accions d’acolliment.

El delegat ha emès aquests missatges en el transcurs de la trobada que ha mantingut amb representants de la comunitat ucraïnesa de Guissona, acompanyat per l’alcalde, Jaume Ars, i l’equip de govern municipal.

L’alcalde de Guissona ha comunicat que a la població ja han arribat 87 persones d’Ucraïna, corresponents a 43 nuclis familiars. Es tracta de 52 adults i 34 menors. A tots ells se’ls empadrona per tal que tinguin garantits els drets com a ciutadans.

En relació amb l’escolarització dels menors arribats, Ars ha explicat que el departament d’Educació decidirà ben aviat si s’incorporen a les aules ordinàries dels centres de Guissona o si ho fan a aules d’acollida.

Mentrestant, l’Ajuntament, en col·laboració amb entitats diverses de la localitat, ha activat una planificació setmanal d’activitats esportives, artístiques, musicals i d’estudi de la llengua mare, entre altres, amb l’objectiu d’”apropar els menors a la màxima normalitat possible i d’oferir-los suport emocional”. Aquestes activitats s’adaptaran al tipus d’escolarització que decideixi aplicar Educació, per tal que en serveixin de complement.