Acció participativa de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran en motiu del Dia Internacional dels Museus

Foto: XMTLLA.

El Museu de la Noguera ha acollit avui la presentació de les activitats dels museus de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran (XMTLLA) en motiu del Dia Internacional dels Museus, que se celebra anualment el 18 de maig, i que tindran lloc del dissabte 14 (Nit dels Museus) al diumenge 22 de maig.

Els museus, a banda de celebrar jornada de portes obertes, també han organitzat activitats gratuïtes per commemorar l’efemèride.

Així per exemple i per citar-ne algunes, el Museu de la Conca Dellà proposa descobrir els jaciments paleontològics de Suterranya i Pinyes, el Museu dera Val d’Aran l’observació del cel i el Museu Tàrrega Urgell, un recorregut pel museu amb lectures dramatitzades. El Museu Hidroelèctric de Capdella convida els visitants a participar de l’engegada de “la Rúbia”, el trenet de l'Estany Gento, i el Museu de Guissona, a una degustació de dos vins d’àmfora i un tast d’arqueologia.

També s’ofereixen tallers per a tots els públics, i en especial per a les famílies: de recerca d’Or al Centre d’Interpretació de l’Or del Segre de Balaguer, sobre el poder de la sal al Museu D. i C. de Solsona, de caracterització de personatges heroics amb material reciclat al Musèu dera Val d’Aran, i de fabricació d’instruments de canya i un altre de descripcions visuals al Museu Tàrrega Urgell.

Els museus Diocesà i Comarcal de Solsona i el Museu Diocesà d’Urgell aprofitaran la celebració del Dia Internacional dels Museus per inaugurar noves sales d’exposició; i el Museu de Guissona i el de Cervera ho faran per presentar els seus plans estratègics. Conferències, visites guiades, exposicions temporals i virtuals, presentacions de llibres i accions teatrals completen la variada proposta d’activitats gratuïtes que ofereixen els museus de la xarxa durant tota la setmana.

Alguns museus també tenen una programació especial el 14 de maig coincidint amb la Nit dels Museus. El Museu de la Noguera proposa una visita sensorial nocturna a la sala d'exposicions permanent; el Museu de Guissona, acompanyar en Titus i en Cornelius per resoldre el misteri de Iunia; el Museu de Cervera, l’espectacle Cases Habitades, i el Museu de Lleida, una visita dinamitzada a l’exposició “Imago Urbis” amb l’Antoon van der Wijngaerde i la seva ajudant, intèrpret de llengua de signes.

La música en viu també serà protagonista durant la Nit dels Museus; així, l’Ecomuseu oferirà el concert “La Guitarra del Pirineu” amb el Duo Ribera Sàbat i el Musèu dera Val d’Aran, un concert d’arpa amb Berta Puigdemassa. Per la seva banda, el Museu d’Art Jaume Morera de Lleida portarà a terme una acció a l’exposició “Encreuaments” amb l’alumnat de l’Institut Samuel Gili i Gaya dins el projecte Espaia’t 360º.