Acorden l'arranjament de l’església parroquial de Santa Maria de Guimerà

Redacció | Foto: Delegació del Govern a Lleida

El Departament de Cultura, l’Arquebisbat de Tarragona, l’Ajuntament i l’associació Guimerà.info avui han dut a terme una reunió de treball per coordinar les actuacions per a l’arranjament de l’església parroquial de Santa Maria de Guimerà, a l'arxiprestat d'Urgell-Garrigues, que roman closa des del mes de març del 2021 per problemes estructurals de l’edifici. L'església ja venia patint problemes estructurals des de feia un temps i, de fet, estava sent objecte d'un estudi exhaustiu per a determinar-ne les causes i l’abast. La detecció del lleuger moviment de les dovelles de l'arc de la portalada va obligar a l’arquebisbat de Tarragona a l’immediat tancament al culte de l’església com a mesura d'emergència per garantir la seguretat de les persones que assistien a les celebracions litúrgiques.

Durant la reunió, convocada pel delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, les institucions presents han acordat avançar en l’elaboració d’un full de ruta que contempli totes les actuacions que s’hagin de dur a terme a l’església i en la previsió del finançament d’una possible intervenció estructural en cas que les conclusions de l’estudi en marxa encarregat pel Departament de Cultura, previstes pel primer trimestre de l’any 2024, en confirmin la necessitat. L’objectiu d’aquest estudi és analitzar si l’església té algun tipus de patologia que requereix una actuació en la seva estructura.

Per altra banda, l’arquebisbat durà a terme una inspecció per valorar les patologies vinculades a possibles filtracions d’aigua i farà obertures regulars de l’edifici, sense accés públic, per facilitar la renovació d’aire de l’interior del temple.

Bernat Solé ha explicat que “la finalitat de totes les parts que han pres part de la reunió d’avui és la de treballar plegades per donar solució a la problemàtica de l’església de Guimerà perquè pugui obrir-se tan aviat com sigui possible”. I per això, ha conclòs, “cal actuar coordinadament per anticipar-nos al que pugui dictaminar l’estudi de sensorització que s’està fent en aquest moment”. Solé també ha declarat que els participants a la trobada s’han emplaçat a traslladar tota la informació disponible en una reunió oberta al municipi de Guimerà durant les pròximes setmanes, així com a mantenir reunions periòdiques per continuar coordinant les passes a seguir.

A la reunió d’avui, que ha tingut lloc als Serveis territorials de Cultura, hi han participat, a banda del delegat del Govern, el director dels Serveis territorials de Cultura, Albert Turull; la responsable de Patrimoni de l’Arquebisbat de Tarragona, Roser Martín; l’alcalde de Guimerà, Salvador Balcells, acompanyat pel regidor d’Obres i Serveis, Josep Roselló; el president de Guimerà.info, Pasqual Prous, i el rector de Guimerà, Lluís Noguero.