Acudam celebra el vintè aniversari del trasllat del Centre Especial de Treball

Foto: ACUDAM

Aquest any el Centre Especial de Treball ACUDAM (CET ACUDAM) compleix vint anys del seu trasllat al polígon de Vila-sana (Lleida), una fita històrica que ha ajudat a desenvolupar-lo tal com el coneixem avui en dia.

Es va apostar per traslladar-lo de Mollerussa al polígon de Vila-Sana per fer possible el seu creixement i desenvolupament. Vint anys després, ocupa laboralment a 72 persones amb discapacitat intel·lectual i salut mental del Pla d’Urgell i rodalia. Compta amb una plantilla total en temporada alta d’unes 170 persones treballadores i és un dels principals CET de Catalunya en volum de facturació i d’exportació, convertint-lo en un exemple de desenvolupament, inclusió laboral i de viabilitat empresarial.

El CET ACUDAM fabrica alvèols, planters, safates i protectors per al sector de la fruita i per al sector forestal; fabrica cortines de porta, persianes alacantines i altres complements decoratius i també mosquiteres per a portes i finestres. També té un servei de manipulats i empaquetament manual que és usat per empreses de diversos sectors. A Castellnou de Seana fa créixer plançons d’olivera de la varietat arbequina i compta amb la Unitat de Suport a l’Activitat Professional (USAP), que, de forma integrada al CET, té cura de realitzar accions que permetin mantenir i millorar la qualitat de vida de les persones treballadores.

En aquests anys s’ha fet un espai en el sector agroalimentari i en el de la decoració. Destacant per sobre de la resta de divisions del CET, la secció de Decoració i la de Termoconformats. Realitza les seves exportacions principalment a França, Itàlia, Alemanya i Portugal. Pel que fa a la decoració, és un dels pocs fabricants de cortina de porta de Catalunya i d’Espanya que proveeixi a tot l’estat. Amb una mitjana de producció anual de 73.000 cortines. I pel que fa al sector agroalimentari (termoconformats), es distingeix per ser el primer fabricant, de capital local, en l’àmbit de Catalunya i d’Espanya, d’alvèols de fruita. Amb unes xifres de producció d’uns 60 milions d’alvèols anuals.

Per commemorar el vintè aniversari s’ha invitat a diferents autoritats a fer una visita guiada pel centre de treball. Han participat en aquesta Manel Agustí (cap del Servei d'Atenció a les Persones dels Serveis Territorials a Lleida), Joan Ramon Sangrà (alcalde de Vila-Sana), Marc Solsona (alcalde de Mollerussa), Rafel Panadés (president del Consell Comarcal del Pla d'Urgell), José Crespín (subdelegat del govern a Lleida) i Joan Talarn (president de la Diputació de Lleida).

Josep Ma Niubó, treballador del CET ACUDAM afirma que “el fet de treballar a l’ACUDAM em permet tenir diners, sento que em guanyo la vida, vinc amb il·lusió a treballar”. Carmen Rodríguez, treballadora del CET ACUDAM explica que tenir una feina “m’ha canviat la vida, se m’ha obert un món que abans no em comprenia”.