L’Ajuntament d’Àger aprova una moratòria de l’ordenança dels allotjaments turístics per buscar solucions a la manca d’habitatge residencial

El Ple de l’Ajuntament d’Àger ha aprovat una moratòria a l’ordenança d’allotjaments turístics que va establir el 2019 per limitar els pisos destinats al lloguer estacional per al turisme. L’objectiu del consistori és posar en marxa un estudi que permeti conèixer a fons la situació i buscar solucions a la manca d’habitatge residencial que viu el municipi.

L'ordenança fixa que el consistori no podrà atorgar més de quatre llicències a l'any per a usos turístics. Ara, amb aquesta moratòria, s’estudiarà la problemàtica de la manca d’habitatge residencial amb precisió amb el propòsit final de tirar endavant una normativa que reflecteixi les necessitats i la situació actual de la vila, segons ha explicat l’alcaldessa, Mireia Burgués.

La primera edil d’Àger també ha detallat que aquesta falta d’habitatge de lloguer al municipi, en benefici del gran nombre de pisos turístics que hi ha, està impossibilitant que es cobreixin alguns llocs de treball. Per tant, “el fet de disposar d’una oferta residencial en condicions faria que moltes famílies vinguessin al municipi per plantejar aquí el seu projecte de vida”, ha afirmat Burgués; qui alerta que “el nombre d’habitatges turístics al municipi és percentualment molt alt perquè, fins que no ho vam regular, es van estar donant llicències sense control”.

Per a l’alcaldessa d’Àger, aquests habitatges també suposarien una solució al problema del despoblament que viuen bona part dels pobles petits del territori. En aquest sentit, Burgués alerta que “hi ha gent jove que s’independitza i que no pot venir a viure a Àger per la falta d’habitatge, i es veu obligada a marxar fora de la nostra vila”.

Burgués explica que la decisió d’aprovar aquesta moratòria “no ha estat fàcil de prendre”, tot i que defensa que és “indispensable per garantir el futur d’Àger, ja que, sinó, ens acabarem convertint en un poble fantasma en el qual pràcticament només hi haurà turistes, però no hi haurà residents”. L’alcaldessa ha defensat que “el turisme és bo per a Àger i que crea oportunitats de futur, riquesa i benestar si està ben administrat”, i no pas “si hi ha un excés de presència de turistes i d’oferta residencial”, ha dit Burgués, qui ha conclòs que “volem un poble per viure’l, i no només per veure’l”.

A la vegada, l’alcaldessa ha defensat que dur a terme un estudi també serà una bona manera d’assegurar que la nova ordenança no tingui un tracte discriminatori amb totes aquelles persones qui opten per habitar en una llar compartida.