Alerta pel mal estat de la glacera de l'Aneto, que ha empitjorat abans d'hora per la calor del juny

Pla obert on es pot veure la gelera de l'Aneto, en males condicions per l'estat sòlid del gel, el 14 d'agost de 2021. (Horitzontal)
photo_camera Pla obert on es pot veure la gelera de l'Aneto, en males condicions per l'estat sòlid del gel, el 14 d'agost de 2021. (Horitzontal)

Redacció | Foto: Guardia Civil.

La Guàrdia Civil ha emès un comunicat d'alerta pel mal estat de la glacera de l'Aneto, que amb 3.404 metres d'altitud és el cim més alt del Pirineu i un dels més concorreguts pels excursionistes.

Les elevades temperatures del juny, però també del maig, han fet avançar el desgel i això ha provocat que les condicions de la glacera siguin actualment com les de finals d'agost o principis de setembre, que és quan es troba amb més mal estat.

El gel es fon durant el dia per la calor, a la nit fossilitza i queda dur i lliscant, de manera que si no s'hi passa amb equipament adequat com grampons i piolet, el risc de caiguda és extrem. Es recomana als qui vulguin pujar al cim, que estudiïn fer-ho per rutes alternatives.

La Guàrdia Civil va mantenir dimecres una reunió amb personal del Parc Natural de Possets Maladeta, l'Associació de guies de muntanya de Benasc, els responsables del refugi de la Renclusa i Muntanya Segura, per analitzar les condicions amb què es troba la glacera de l'Aneto pel perill que suposa actualment passar-hi per arribar al cim.

Ja fa uns anys que la glacera empitjora cada estiu per la calor, però habitualment això solia passar cap a finals d'agost o principis de setembre. Enguany la calor del juny i el maig ha avançat aquest fenomen i des de la Guàrdia Civil s'ha volgut alertar del risc d'accidents amb resultats molt greus.

L'any passat, des del cos policial també es va emetre un comunicat d'alerta sobre l'estat de la glacera. En part, també es va emetre el comunicat pel fet de l'elevat nombre de rescats que estaven fent en aquesta zona a causa de la gran quantitat d'excursionistes que volen pujar cada estiu al cim de la muntanya més alta dels Pirineus.

Per tot plegat, s'ha apostat per informar a les persones que vulguin pujar a l'Aneto que optin per una ruta alternativa: aquesta partiria des del refugi de la Renclusa, però per evitar la glacera fòssil, caldria esquivar la pujada pel Portilló superior i prendre la ruta pel coll de la Renclusa i l'estany de Salterillo. Així s'evitaria la part baixa de la glacera fent una diagonal fins a l'avant cim.

Així i tot, es recalca que és important portar piolet i grampons per fer la ruta.