Alfabetització mediàtica i comunicació digital en anglès a l’Institut Manuel de Pedrolo

Foto: Marina Rúbies

Aquesta setmana se celebra la English Week a l'Institut Manuel de Pedrolo, una setmana dedicada a la llengua anglesa. Però, aquesta compta amb l'afegit característic de centrar-se per primera vegada en el món del periodisme i ciutadania digital. L'aproximació es fa mitjançant uns tallers d'immersió lingüística per al reforç de l'aprenentatge de la llengua anglesa, impartits per la New School. L’institut va encarregar el disseny i execució del projecte a aquest centre de formació i escola d'idiomes de Tàrrega.

En el marc de la preparació del projecte, hi havia diversos àmbits temàtics per escollir, però l'actualitat tecnològica va guanyar terreny a la resta gràcies al context digital actual. Segons explica la directora de l’institut, Mercé Viladrich, “és el primer cop que l’institut organitza unes jornades d’aquestes característiques i hem volgut que anessin adreçades a tots els alumnes d’ESO independentment del seu curs o nivell d’idioma.”

L'apropament al món de la comunicació s'acompleix mitjançant tallers de llengua anglesa, que formen part d'una acció d'extensió lectiva, tot i que es desenvolupen durant les hores de classe. La cap del departament de llengua anglesa, Sílvia Masbernat, explica que "es tracta d'un aprofundiment comunicatiu i actiu", perquè els alumnes xerren en anglès sobre les seves situacions i habituds, tot posant en comú com es relacionen a digitalment. L’alumnat treballa amb eines per gestionar amb assertivitat les seves amistats en línia, a més a més d’aprendre a detectar fake news i contrastar notícies. També es tracten temes crucials com els dissenys més addictius de les grans empreses tecnològiques. “Hem dissenyat els tallers perquè els alumnes practiquin l’anglès mentre reflexionen sobre els seus hàbits de consum mediàtic, com afecten el seu benestar i sobre la seva responsabilitat com a ciutadans digitals”, explica Noemí Torrelles, directora de New School.

Durant la setmana, cada grup escolar dedica sis hores de classe als tallers, amb la finalitat d'obtenir un producte interessant vinculat a la temàtica periodística. L'alumnat de primer d'ESO dissenya la portada del següent Telèmac, revista de l'institut, on afegiran els titulars vinculats a les activitats de la English Week. A banda, l'alumnat de segon realitza una infografia sobre bons usos digitals, que també s'inclourà en la revista. En canvi, a tercer ja s'impliquen amb l'audiovisual, tot realitzant un vídeo vinculat a temes periodístics. A quart s'utilitzen les noves tecnologies per a dur a terme una enquesta sobre els hàbits digitals, consum de xarxes i informació digital. Aquesta recerca donarà peu a una lectura en profunditat dels costums digitals de l'alumnat.

Aquests tallers, impartits per la New School, són una via per reflexionar sobre la responsabilitat d'ús de la tecnologia. A més, també es fan valdre les habilitats comunicatives i digitals dels joves a través d'aquestes activitats, que afavoreixen l'extracció de conclusions personals per profunditzar en els diversos usos de la tecnologia i les xarxes socials.