Alumnes i professors de 24 centres educatius de Ponent comparteixen projectes sostenibles a Preixana

Anna Berga (ACN).

Un total de 24 centres educatius de Ponent han participat aquest divendres a la trobada d'Escoles Verdes que s'ha celebrat a Preixana per compartir els projectes sobre sostenibilitat i de cura del medi ambient que els alumnes han estat treballant. Plantar arbres a la banqueta del Canal d'Urgell o elaborar productes fets amb plantes aromàtiques han estat alguns dels projectes que s'han presentat.

Escoles Verdes és un programa del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que té com a objectiu donar suport als centres educatius perquè incorporin els nous reptes i valors de la sostenibilitat al seu projecte educatiu.

La tècnica del Servei d'Educació Ambiental del departament, Paula Pérez, ha explicat que la trobada serveix perquè les escoles i instituts comparteixin experiències i "agafin idees", i ha parlat de la varietat de temes que els alumnes han presentat. Alguns dels projectes presentats han tractat temes com la implicació amb l'entorn, gestió de residus, apadrinament d'espais naturals, seguiment de fauna i biodiversitat, alimentació, emprenedoria i cooperació amb el tercer món.

La trobada ha començat amb dues hores de retard, ja que al matí els organitzadors s'han trobat que el servei d'autobusos que havien contractat s'ha excusat dient que no podien fer el servei perquè tots els seus conductors tenien covid. Davant d'això, han hagut de buscar un servei alternatiu d'autobusos i taxis.

Amb tot, la jornada s'ha pogut celebrar i ha començat amb la benvinguda i la primera ponència, a càrrec del president de l'Institut Català d'Ornitologia i anellador d'aus, Jordi Baucells, que ha parlat de la biodiversitat que hi ha als Secans de Lleida. També ha comptat amb tallers adreçats a alumnat i docents i amb la fira de projectes, on cada centre ha donat a conèixer els seus projectes. En total, hi ha participat un centenar d'estudiants i una vintena de docents.

L'escola Mont-roig de Balaguer, per exemple, ha presentat un projecte d'emprenedoria basat en l'elaboració de productes artesanals fets amb plantes aromàtiques i medicinals. "Fem tot el procés, des del cultiu al jardí que tenim a l'escola, a l'assecador i acabem fent el producte i el venem", ha explicat el mestre Francesc Culleré, que ha afegit que el projecte permet als alumnes veure el funcionament d'una "mini cooperativa".

Un altre dels projectes presentats és el d'apadrinament de la banqueta del Canal d'Urgell per part de l'escola Mestre Ignasi Peraire, de Mollerussa. Un dels seus alumnes, en Ryan, ha explicat que, en el marc del projecte, han plantat arbres i han anat d'excursió a la zona.

Finalment, l'alcalde de Preixana, Jaume Pané, ha celebrat que el municipi pugui acollir una trobada festiva i lúdica com aquesta i ha destacat que l'escola de Preixana forma part del programa Escoles Verdes des de l'any passat. "volem que els nens es mentalitzin en l'objectiu mediambiental i més sostenible que és cap a on caminem tots en un futur", ha finalitzat.