Arrenca el procés per protegir la qualitat acústica en municipis del Parc Natural de l'Alt Pirineu

Foto: Acció Climàtica.

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) publica l'anunci pel qual se sotmet a informació pública l'inici del procediment per declarar una zona d'especial protecció de la qualitat acústica (ZEPQA) al Parc Natural de l'Alt Pirineu, en sòl no urbanitzable dels termes municipals d'Alins, Alt Àneu i Farrera, al Pallars Sobirà.

El Departament d'Acció Climàtica, a través del Parc Natural de l'Alt Pirineu, ha dut a terme un procés de participació amb els agents locals per redactar un pla d'actuacions per tal de fer valdre i conservar els valors de quietud i silenci associats a l'espai. Aquesta declaració suposarà restringir el trànsit de motos, quads i buguis no elèctrics a la vall de Bonabé i a les pistes forestals de Farrera.

La declaració com a ZEPQA serà "una oportunitat per preservar els recursos i assegurar unes condicions de vida òptimes per als habitants d'aquests tres municipis de l'entorn del Parc Natural de l'Alt Pirineu", assenyalen des d'Acció Climàtica.

Així mateix, pot obrir les portes a consolidar un turisme sostenible, interessat en la tranquil·litat i en escoltar la natura i els sons tradicionals del món rural. També es podran crear itineraris o fomentar activitats guiades per descobrir-lo, amb la presentació d'una oferta complementària, no estacional, als molts atractius turístics de la zona, tot fent valer el popular lema amb què es coneix la Vall Ferrera (Alins) 'Aquí es pot escoltar silenci'.

De fet, la declaració comportarà la restricció del trànsit sorollós provocat per vehicles com ara motos, quads i bugies no elèctrics a la vall de Bonabé (Alt Àneu) i a les pistes forestals del municipi de Farrera, per tal de fomentar el gaudi del silenci i la tranquil·litat, i afavorir els sons de la natura i els vinculats a l'ús agroramader tradicional, com el de les esquelles del bestiar pasturant.

Mantenir al màxim possible les condicions naturals dels sorolls afavoreix la fauna, la flora i l'ecosistema en general. La baixa emissió de sons d'origen humà permet gaudir del silenci i afavorir les relacions personals i la salut. La ZEPQA preveu també contribuir a la potenciació de les activitats artístiques inspirades en la natura i les muntanyes, com les que es duen a terme des del Centre d'Art i Natura de Farrera.

En aquest moment compten amb el distintiu ZEPQA el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Parc Natural de la Serra de Montsant, i les àrees de sòl no urbanitzable del municipi del Papiol.