Arriba a Lleida el primer grup d'ucraïnesos procedents de Guissona per tramitar la sol·licitud de protecció temporal

Foto: Laura Cortés (ACN).

Una vintena de dones i infants ucraïnesos procedents de Guissona ha arribat aquest dimarts al matí a Lleida per tramitar la sol·licitud de protecció temporal que els permetrà accedir al permís de residència i de treball.

Es tracta del primer grup que arriba a la comissaria de la policia espanyola a Lleida en coordinació amb els ajuntaments que han organitzat autobusos per facilitar aquests trasllats.

L'Ajuntament de Guissona traslladarà una cinquantena de persones més entre dimecres i dijous i l'Ajuntament de Tàrrega també ha anunciat que portarà 24 persones aquest dimecres.

Des de dijous passat s'han resolt 232 sol·licituds d'ucraïnesos que s'han acostat a les dependències policials. A partir d'ara caldrà demanar cita prèvia.

La subdelegació del govern Espanyol a Lleida ha estat l’encarregada de reservar aquests dies per agilitzar la documentació perquè les persones refugiades puguin obtenir aquest resguard del NIE.

Això els permetrà obtenir el permís de residència, accedir al món laboral, rebre ajuts, obrir un compte bancari, etc. Per a fer aquest tràmit únicament cal presentar el passaport o document acreditatiu, un certificat de naixement en el cas dels infants, i una foto de carnet.

Es preveu que les setmanes vinents se segueixi amb el mateix model organitzatiu des de Guissona, amb l’objectiu de poder portar totes les persones refugiades residents a Guissona, a Lleida.

Es tracta d’un sistema nou i complex enllaçat amb la base de dades Europea pel que es calcula que es destina una mitja hora per persona. És una prova pilot i a mesura que passin els dies s’anirà veient com evoluciona i si s’hi pot afegir més gent per dia.

Cal tenir en compte que es tracta d’un document que no els obliga a quedar-se a Espanya, que poden sol·licitar-lo encara que no estiguin empadronats/des i que han de fer aquest tràmit durant els primers 90 dies des de la seva arribada.