Arriben les 42es Festes del Segar i Batre de la Fuliola

Marina Rúbies | Foto: Maria Josep Ballarín.

Enguany s'assoleix la 42a edició de les Festes del Segar i Batre de la Fuliola, amb un programa carregat d'activitats pels dies 9 i 10 de juliol. Les festes es van començar a fer el 1980, essent la més antiga de Catalunya. Durant aquests més de 40 anys, la festa ha anat evolucionant, però l'objectiu sempre ha estat mantenir vius els orígens i tradicions d'un poble.

La jornada del dissabte, 9 de juliol, començarà a 2/4 de 7 de la tarda amb un taller de cuina dedicat a la cuina tradicional de l'era; que serà seguit per la presentació del llibre Aigua a les venes, una història del Canal d'Urgell amb la presència del seu autor, Francesc Canosa Farran. L'activitat del dissabte clourà amb el sopar popular a l'era amb sobretaula i música ambient. Hi haurà servei de bar i cafeteria.

El dia fort de les festes, el diumenge 10 de juliol, l'activitat s'iniciarà de bon matí, on a les 8 es començarà a segar i es podrà veure una demostració de lligadora i sega amb dalla, on es permetrà provar-ho als assistents. Es premiarà als segadors amb un bon esmorzar a 2/4 de 10 del matí, que tornaran a la feina per batre a 2/4 d'11. Durant el matí també es jugarà a bitlles.

A les 11 del matí hi haurà un taller infantil a càrrec del Museu Trepat de Tàrrega, amb El joc de l'embarrat. Després, a 2/4 d'12 es convida al públic a fer el vermut a l'era. Però durant tot el dia es podrà gaudir de jocs infantils a l'Era, una exposició de manuals i eines de la fàbrica Trepat, i l'exposició dels dibuixos dels infants de l'escola del poble.

A la tarda, es tombarà la batuda a les 5, mentre que a 2/4 de 7 s'aspera la marinada per ventar i en acabat s'escombrarà el blat al sac i ben lligat.

El dia clourà amb un concert de The Ruralities, que portaran els clàssics del reggae i rareses passades per la seva trituradora. El servei de bar i de menjar oferirà pa de pagès amb tomata i pernil, coca d'escalivada i pa torrat amb oli i xocolata a la pedra.