Aturat temporalment l’enderroc del Grup Sant Isidori de Mollerussa per protegir els nius d’aus protegides

Foto: Ajuntament de Mollerussa.

L’Ajuntament de Mollerussa, l’INCASÒL i l’empresa adjudicatària Boscirem S.L han aturat les obres d’enderroc dels blocs B i D del Grup Sant Isidori en ser alertats pel departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural alertant de la detecció d’aus protegides nidificant i en ple període reproductor.

Per evitar destruir o danyar de forma intencionada els nius i els seus ous, s’ha considerat la necessitat ajornar les obres de demolició programades fins que finalitzi el període de reproducció, que es preveu que sigui a principis d’agost.

En concret, s’han detectat una seixantena de nius de falciots i orenetes nidificant en els edificis abandonats. La notificació procedent de la Secció de Biodiversitat i Medi Natural dels serveis territorials de Lleida indica que davant de situacions d’emergència o raons de seguretat degudament justificades es podria sol·licitar el trasllat dels nius.

No obstant això, el fet que aquest tipus d’autoritzacions especials hagin de ser comunicades al Ministeri competent als efectes de la seva posterior notificació a la Comissió Europea retardaria els tràmits administratius més enllà d’un mes per la qual cosa s’ha optat per paralitzar les obres i esperar la fi del període reproductor per continuar amb la demolició d’aquests dos blocs.

Per vetllar per la seguretat, des de l’Ajuntament es reforçaran les mesures de control mantenint tota la tanca que ja hi ha instal·lada en tot el perímetre i identificant amb senyalització el perill i la prohibició d’accedir a aquesta zona.

Així mateix, la Policia Local incrementarà les rondes de vigilància aleatòries i setmanalment es farà una inspecció visual conjunta de l’empresa contractista i la direcció de l’obra, a càrrec de l’Ajuntament, per verificar el correcte estat del tancament perimetral i el funcionament de les mesures de seguretat establertes.