Avancen a bon ritme les obres de l’Arxiu Comarcal de les Garrigues, que es preveuen acabar al juliol

Les obres de construcció de l’Arxiu Comarcal de les Garrigues avancen a bon ritme i està previst donar-les per finalitzades al mes de juliol.

Aquesta setmana l’equip tècnic a càrrec de les obres ha visitat l’Arxiu Comarcal per acabar-ne d’ultimar detalls, com és el cas de la definició dels sistemes de cablejat informàtic d’acord amb els estàndards. D’aquesta manera, i si les obres avancen tal com ho han fet fins ara, podran complir amb el termini d’execució, ja que només s’han vist afectades per un petit endarreriment per part del proveïdor de materials de la façana.

L’Arxiu Comarcal, situat al número 131 del Raval del Carme de la capital garriguenca, tindrà una planta baixa on es concentrarà l’activitat cívica, i una planta superior per dipositar i custodiar els documents. La distribució s’ha dut a terme d’aquesta manera en la mesura que, si el patrimoni es diposita a la planta superior, se’n garanteix millor la conservació.

La planta baixa té uns 500 m2 de superfície útil, dels quals dues terceres parts seran les dependències que es destinaran al treball dels arxivers, com és el cas de la recepció i la catalogació dels documents, i en aquest sentit, hi haurà despatxos, dependències tècniques i sales de consulta. Igualment, una tercera part de l’espai servirà per a tota mena d’usos, tant els relacionats amb l’activitat arxivística, com usos complementaris que en podrà fer la ciutat i les persones visitants.

Per la seva banda, la planta superior contindrà tots els dipòsits del material patrimonial. Està formada per quatre sales, que compten amb 1.100 m de prestatgeries, preparades per guardar al voltant de 29.000 caixes d’arxiu. D’aquesta manera, l’espai té una gran projecció de futur i està preparat per acollir un volum molt gran de documents.

L’alcaldessa de les Borges, Núria Palau, ha explicat que de cara a finals d’any, ja es podrà dur a terme la inauguració d’aquest espai per guardar i conservar en òptimes condicions els documents històrics de la comarca, que ja es trobarà en ple funcionament.

El consistori borgenc va donar llum verda, juntament amb l’aprovació inicial del Pressupost Municipal per aquest 2022, a tres partides que sumen 1.016.968 euros, i que són les darreres licitacions per donar per finalitzades les obres de l’Arxiu Comarcal. Les despeses són finançades íntegrament per la Generalitat de Catalunya, i es destinen 620.968 euros en concepte de construcció de l’Arxiu, 25.000 euros a la direcció tècnica i 371.000 euros als equipaments.