Bailac demana el posicionament del Govern espanyol respecte al projecte de línies de Molt Alta Tensió (MAT)

Foto: Esquerra Republicana Federació de Lleida.

La portaveu adjunta del Grup d’Esquerra Republicana de Catalunya – Euskal Herria Bildu al Senat, Sara Bailac, va posar damunt la taula i va preguntar sobre el posicionament del Govern pel que fa al projecte de línies de Molt Alta Tensió (MAT).

Concretament, va formular una pregunta a la vicepresidenta tercera del Govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, sobre el projecte de l'empresa Forestalia que discorrerà per les comarques de Lleida. 

La senadora va voler fer valdre que "Catalunya està disposada a assumir el repte de la transició energètica i per això impulsa un model propi, distribuït, participat democràticament i cohesionat territorialment". De la mateixa manera que va ser taxativa en recordar a la ministra que aquest procés de transició energètica "no es pot elaborar donant l’esquena al territori; s’ha de fer de manera planificada i equitativa i respecte a l’equilibri territorial".

En la seva intervenció, Bailac també va preguntar "si aquests projectes segueixen en tràmit, ja que, per les informacions que hem llegit recentment a premsa, no sabem si encara pateixen dels mateixos mals". Va afirmar que s’emparen en un model de producció i distribució d’energia de grans oligopolis; són projectes de producció d’energia allunyada dels centres de consum; generen excés d’emissions i un gran impacte ambiental i agrari sense cap retorn positiu tangible. Ribera va assegurar que el govern espanyol estudiarà amb "gran detall i totes les garanties" la tramitació de les línies MAT d'evacuació d'energia produïda a Aragó que han de travessar per diferents punts de les comarques de Ponent.

Bailac presentà les conseqüències que, "malgrat l’origen renovable de l’energia produïda, es tracta de projectes contraris als reptes que imposa la lluita contra el canvi climàtic i "no donen resposta als reptes globals que marca l’agenda 2030". Finalment, també va destacar que el seu traçat no aposta per la utilització d’espais antropitzats ni de circuits soterrats, fet que generaria un impacte molt menor al territori.

Alhora afirmà que "és una preocupació real dels nostres territoris que veuen, un cop més, com els seus interessos i necessitats són ignorats i són posats al servei de la rendibilitat d’unes empreses que no tenen cap objecció a l’hora de posar l’entorn natural i agrari al servei dels seus interessos empresarials".

La ministra Ribera va explicar que els projectes pels quals ha preguntat Bailac són 3 línies paral·leles a la planificació oficial, un plantejament que no està prohibit per llei, però sí que és "xocant". La ministra va defensar que a banda del respecte a la legislació ambiental, cal que els veïns de les zones afectades tinguin l'oportunitat d'oposar-se als projectes, així i tot, va remarcar que des de l'executiu espanyol han de ser respectuosos amb les "garanties de procediment". Segons Ribera, hi ha dificultats objectives davant una línia d'aquestes característiques, amb una extensió tant llarga, que es fa per evacuar energia produïda a molta distància.

D'altra banda, Ribera va afirmar que s'han fet canvis significatius en els procediments de tramitació d'aquests projectes, com el de la "finestreta de sortida" per tal que els promotors puguin renunciar als projectes i recuperar l'aval. La ministra va assegurar que alguns ja hi han renunciat, però no va especificar si entre aquests hi ha els que planteja Forestalia i que passarien per Ponent.

Bailac acabà la seva intervenció recordant que en el seu grup "defensem un model energètic que impulsi el desenvolupament de les energies 100% renovables, de quilòmetre zero, l’eficiència energètica, un paper protagonista de la ciutadania com a productors, gestors i no només com a consumidors d’energia. I està clar que les línies de Molt Alta Tensió (MAT) són tot el contrari a aquest model".