Balaguer celebra la cloenda de la Capitalitat de la Sardana amb actes com una ballada a la plaça Mercadal

Redacció | Foto: Laura Cortés (ACN)

Balaguer ha celebrat aquest cap de setmana passat la Cloenda de la Capitalitat de la Sardana. Del 19 de març de 2022 a aquest diumenge 26 de febrer de 2023 s'han programat una cinquantena d'actes, activitats i difusió de la dansa catalana; un dels últims, la ballada de sardanes que es va fer diumenge passat al migdia a la plaça Mercadal. Prèviament, es va inaugurar el balcó il·lustrat del músic i compositor Enric Sauret, i al vespre es va dur a terme el concert 'Balaguer Capital de la Sardana 2022', amb la Cobla Mil·lenària i la participació de l'Orfeó balaguerí al Teatre municipal. La capital de la Noguera passa el testimoni a Sant Cugat del Vallès com a Capital de la Sardana el pròxim dissabte 18 de març.

El president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Xavier Tresserras, va destacar que durant tot aquest any en què Balaguer ha estat la capital de la sardana s'ha apostat per fer una fusió d'estils i instruments per acompanyar la sardana amb l'objectiu d'arribar a tothom, ja que les principals missions de la Capitalitat de la Sardana, va destacar, són portar la cobla a la població i enfortir la sardana. En aquest sentit, espera aquest nou any, assolir aquests objectius a Sant Cugat del Vallès, que pren el relleu a Balaguer.

Durant aquest cap de setmana la ciutat de Balaguer va celebrar la Cloenda de la Capitalitat de la Sardana 2022. La jornada d'aquest diumenge va començar a les 11 h amb una visita comentada a l'exposició 'Costumari balaguerí. Tradicions i folklore', a càrrec de Carme Alòs, directora del Museu de la Noguera. Seguidament, a les 12 h, es va fer la inauguració del balcó il·lustrat d'Enric Sauret, músic i compositor, a càrrec del director de l'Escola Municipal de Música, Xavier Monge. L'acte també va comptar amb la presència de Swen Schmith-Coll, l'artista que va crear la pintura mural, al passatge Gaspar de Portolà.

A les 12.30 h es va fer una ballada de sardanes a la plaça del Mercadal, amb la Cobla Mil·lenària, a la que va serguir el dinar de Cloenda a les 14.30 h al restaurant Sant Jordi. Finalment, a partir de les 18 h es va celebrar el concert 'Balaguer Capital de la Sardana 2022', amb la Cobla Mil·lenària i la participació de l'Orfeó balaguerí al Teatre municipal.

En aquest darrer acte, es va tocar la sardana Sota l'esguard del Sant Crist de Balaguer, del compositor Josep Cassú; així com altres composicions recuperades per la capitalitat com La galop de Balaguer, amb versió per a cobla de Dani Gasulla; Aimat Balaguer, de Ricard Viladesau; i Balaguer ciutat comtal, de Jaume Ventura.