Balaguer celebrarà l'acte de proclamació com a Capital de la Sardana 2022

Foto: Imatge de la ballada de sardanes feminista 8M (Paeria de Balaguer).

La ciutat de Balaguer celebrarà aquest dissabte 19 de març l'acte de proclamació de la ciutat com a Capital de la Sardana 2022. L'acte se celebrarà a 2/4 de 12 del matí a la Sala d’Actes de la casa de la Paeria i començarà amb la lectura oficial de l'acta de proclamació de la capitalitat per part de membres de la Confederació Sardanista de Catalunya; el traspàs de bandera de la capitalitat per part de l'ajuntament de Sant Feliu de Guíxols a la Paeria de Balaguer i el pregó, que anirà a càrrec del periodista balaguerí, Francesc Guillaumet, director del diari La Manyana.

Així mateix, durant l'acte es projectarà el vídeo oficial de Balaguer, capital de la sardana 2022, que s'ha encarregat a Toni Salud, i també es donaran a conèixer els guanyadors dels premis Capital de la Sardana que atorga anualment la Confederació Sardanista de Catalunya i que premien diverses persones i entitats per les seves iniciatives sardanistes arreu de Catalunya.

Durant l'acte de proclamació també s'interpretaran dues sardanes, estrenades aquest gener al Concert de Reis. Seran la sardana oficial, 'Balaguer Capital de la Sardana 2022', obra del Dani Gasulla, i la sardana de concert del jove compositor David Quintana, que porta per títol 'Glòria del Castell Formós'. Totes dues sardanes seran interpretades per la Bellpuig Cobla a la mateixa sala d'actes de la Paeria.

Seguidament, a les 12.30 h es farà la inauguració d'una placa commemorativa de la capitalitat al vestíbul de la casa de la paeria, on s'hi estarà de forma provisional fins que s'inauguri a la ciutat un nou monument a la sardana (actualment n'hi ha un al monestir de Les Franqueses i se'n vol fer un altre a la plaça de la Sardana, justament).

A tres quarts d'una està prevista la presentació del CD de la capitalitat a la Plaça del Mercadal. Amb una portada del dissenyador balaguerí Jordi Calvís, el CD inclou 16 sardanes dedicades a Balaguer, totes elles enregistrades en directe per la Bellpuig Cobla al Teatre Municipal. La presentació del CD anirà a càrrec de la mateixa cobla, i inclourà la interpretació d'alguns dels títols inclosos al disc, amb obres de l'Enric Aguilar, el Francesc Amorós o el Joan Moliner.

Els actes del matí acabaran amb un dinar de germanor i a la tarda seguiran amb una visita guiada, a partir de les 16.30 h, pel patrimoni monumental de Balaguer a càrrec dels guies de l'Oficina de Turisme de la Paeria.

La jornada acabarà amb el concert de Roger Mas i la Cobla Sant Jordi al Teatre Municipal a les 19 h. El cantautor solsoní acompanyat per una de les cobles més sòlides i de major projecció del moment, oferiran un repertori que es basa en cançons de la discografia de Roger Mas, peces inèdites i algunes versions d'altres autors i llengües. Les entrades ja són a la venda al preu de 5 euros. Es poden adquirir al web o a l'Oficina de Turisme.

L’Associació Balaguer Capital de la Sardana 2022 i la Paeria de Balaguer, conjuntament amb la Confederació Sardanista de Catalunya i la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida, són les entitats i les institucions responsables de complir els objectius que Balaguer s’ha marcat com a Capital de la Sardana: contribuir a ampliar la difusió, el conreu i el prestigi social de la sardana; incrementar la seva cohesió en l’àmbit cultural i educatiu, promoure propostes de fusió per arribar a nous públics i projectar la ciutat en l'àmbit nacional. Tota la programació d'actes de Balaguer Capital de la Sardana 2022 es pot consultar aquí.