Balaguer celebrarà una nova edició de la festa de l'Harpia els dies 27, 28 i 29 de maig

Foto: Paeria de Balaguer.

Aquest dimecres s'ha presentat una nova edició de la festa de l'Harpia Balaguer Medieval en què han participat el paer en cap, Jordi Ignasi Vidal; la paera de Promoció Econòmica, Ester Guarné; el paer de Cultura, Arnau Torrente; la tècnica de Festes i Fires, Antonieta Martínez, i la directora del Museu de la Noguera, Carme Alòs.

Fins ara, l'Harpia s'havia celebrat al setembre. El canvi de data es produeix amb l'objectiu que les diferents escoles de la ciutat hi puguin participar de forma activa. Durant el curs han pogut anar treballant aspectes o temes relacionats amb la festa, segons ha explicat el paer en cap.

Entre les activitats adreçades als escolars, destaca una visita a la 1a Fira Playmobil Edat Mitjana que s’ubicarà al casal Lapallavacara, segons ha detallat Antonieta Martínez. Aquesta Fira mostrarà sis diorames de temàtica medieval.

Altres activitats adreçades als escolars seran una visita al safareig de la Reguereta amb una representació de l’Associació Dona Rural que explicarà com es feia la bugada antigament, i una visita pel mercat i pels carrers del Centre Històric amb un personatge que posarà èmfasi als mercats medievals o un espectacle de la mà de la companyia El Sidral, que tindrà lloc a la tarda, adreçada a tots els infants que desitgin participar.

Enguany, d'altra banda, es recupera el campament històric al Parc de la Transsegre on unes 40 persones escenificaran la vida de l’edat mitjana amb diferents activitats per a tots els públics. Precisament, el diumenge, i també com a novetat, serà el dia dels tornejos al marge esquerre del riu Segre. En dos torns, un de matí i l’altre de tarda tindrà lloc un torneig de cavalleria anomenat Torneig de les cireres, que anirà a càrrec d’una de les més prestigioses empreses d’aquests esdeveniments.

També enguany es recupera la Mostra d’antics oficis, que s'ubicarà a la plaça del Pou, per tal d'atansar-la al mercat medieval, i poder fer un circuit, tot ensenyant al públic visitant diferents oficis gairebé desapareguts.

Pel que fa a la Jornada d'Estudis Rei Pere el Cerimoniós, que arriba a la quarta edició, enguany està dedicada als grans fenòmens naturals que periòdicament afecten zones del planeta, segons ha explicat la directora del Museu de la Noguera, Carme Alòs.

En un altre ordre de coses, també la sardana i la galop seran presents en la festa d'enguany, on es presentarà un ball de l'Harpia amb una cançó nova, segons ha avançat el paer de Cultura, Arnau Torrente.

Aquest any, d'altra banda, es tornarà a fer també l’activitat Tapegem... per Balaguer! i per fer més visible la festa s’oferirà elnservei de lloguer de vestuari adult i per a infants en un local ubicat al carrer d’Avall.

La festa s’allargarà durant tot el cap de setmana i al mercat medieval no hi faltaran parades amb productes artesans i de proximitat a més d'espectacles de carrer i actuacions musicals. El fet que el mercat medieval comenci novament divendres farà que la cita setmanal del dissabte es traslladi a la part nova de la ciutat.

Els migdies i les nits també estaran amenitzades per concerts de música folk i tradicional a l’espai de Les Tavernes on es podran assaborir diferents gustos medievals. Per als infants, un any més, es prepararà l’espai infantil a la plaça dels Comtes d’Urgell a la plaça del museu.