Balaguer organitza grups de debat per acabar la diagnosi del Pla Estratègic de Cultura

Text: Redacció / Foto: Paeria de Balaguer

La Paeria de Balaguer ha presentat aquest dimarts el proper pas del procés d’elaboració del Pla Estratègic de Cultura (PEC) de la ciutat que consisteix en establir quatre grups de debat oberts a la ciutadania i dividits en quatre sessions independents per tal de cloure la fase de diagnosi de la situació cultural actual de la ciutat. Aquestes, a causa de l’actual situació sanitària derivada de la pandèmia de la Covid, es duran a terme de manera telemàtica els dissabtes a les 6 de la tarda.

Calendari:

27 de febrer. Promoció de la creació artística contemporània. Promoure la creació artística contemporània i fer-la accessible a la ciutadania. 

6 de març. Revisió de l’agenda cultural. Millorar la legitimitat social de les pràctiques culturals promovent la percepció ciutadana del seu valor en el desenvolupament personal, social i econòmic.

13 de març. Governança del sistema cultural. Millorar la coordinació i les sinèrgies entre la Paeria i la resta d’agents.

20 de març. Relació amb els municipis de l’entorn territorial. Potenciar la relació del sistema cultural de Balaguer amb els del seu entorn territorial.

Els interessats en participar d'aquestes sessions s'han d'inscriure enviant un correu electrònic a [email protected]. Els participants rebran un altre correu amb tota la informació necessària i el diagnosi preliminar dut a terme per l’empresa Bissap.

El paer de Cultura, Arnau Torrente, ha explicat que els membres de l’equip de govern de la Paeria no formaran part d’aquestes sessions de debat per tal que siguin més fluides i no hi hagi autocensura a l’hora de parlar de l’actual sistema cultural.

Des del passat mes de novembre s'ha dut a terme la fase analítica del sistema cultural de la ciutat, on s’ha definit el marc d’actuació i s’han estudiat els agents culturals de Balaguer, així com les principals activitats de l’agenda i els equipaments públics. Fruit d’aquesta anàlisi, n’ha sorgit una diagnosi preliminar que ara serà completada amb les converses amb els diferents agents culturals i la ciutadania en general.

Per a l’elaboració del PEC, la Paeria va contractar els serveis de Bissap, una empresa especialitzada en aquest tipus de temes. Precisament, representants d'aquesta firma juntament amb representants de l'equip de govern, el paer en cap, Jordi Ignasi Vidal, i el paer de Cultura, Arnau Torrente, van ser els encarregats de presentar el procés d'elaboració d'aquest PEC i els passos a seguir per a la seva confecció així com el calendari d'actes que s'anirien esdevenint el passat 3 de novembre pel canal de Youtube de la Paeria.

L'objectiu de la Paeria és que el PEC defineixi quina és l'estratègia a seguir culturalment a Balaguer entre els anys 2021 i 2028.

El procés es divideix en cinc fases: la sistematització d'informació; la diagnosi de la situació actual (punt en què es troba actualment); una primera proposta d'acció; la proposta de seguiment i avaluació de resultats i impacte i el document final i aprovació del PEC.

El procés s'allargarà en els propers mesos tot i que el calendari previst pot variar en funció de l'evolució de la pandèmia.