Balaguer rebrà Sant Jordi amb activitats culturals, llibres, roses i murals a la zona del riu

Foto: Paeria de Balaguer.

Balaguer va presentar els actes de la Setmana Cultural de Sant Jordi, que tindran el seu punt principal en el "mercat" de Sant Jordi.

Aquest any se celebrarà a l'avinguda dels Països Catalans, per la coincidència de la celebració del Patró de Catalunya amb dissabte i el mercat setmanal de la plaça del Mercadal.

Les activitats de la Setmana Cultural començaran el dimarts 19 d'abril amb la representació de l'obra Mr. Bullying tots contra ell!!!, adreçada als escolars des de 5è de primària a 2n d'ESO, que la veuran en 4 passis per més de 1.000 escolars.

Les activitats culturals seguiran el dimecres, on es representarà l'obra El Patufet, també en diferents passis per la resta de cursos de primària, amb més de 1.200 assistents. Finalment, aquella mateixa setmana es representarà l'obra PiuPiu a les llars d'infants municipals.

També la biblioteca Margarida de Montferrat celebra durant la setmana de Sant Jordi diverses activitats, entre elles, la revetlla de Sant Jordi. La primera activitat organitzada per la biblioteca serà el dimecres 20 amb la presentació del llibre Cicatrius. Relats d'històries silenciades.

El divendres es realitzarà una activitat adreçada a públic adult, en el marc de la revetlla de Sant Jordi, que consistirà en un curs de cata de vins amb l'enòloga Judit Sogas, del celler Rubió de Sols.

El dissabte, diada de Sant Jordi, Ràdio Balaguer se suma als actes amb un programa especial del Va de llibres, amb la Biblioteca Margarida de Montferrat. L'espai celebrarà els 10 anys d'emissions del programa. Des de les 10 del matí i fins a la 1 del migdia, es podran escoltar diferents tertúlies que donen protagonisme al món de les biblioteques i al món dels escriptors, a banda d'altres temàtiques adreçades a la literatura.

També a les 10 es donarà el tret de sortida al "mercat" de Sant Jordi, que es realitzarà a la zona de la vorera dreta de l’avinguda dels Països Catalans, des del Pont Nou fins a Lo Morter. A més, davant de la passarel·la nova s’hi instal·larà un entarimat on, durant tot el dia, s’hi duran a terme diverses activitats.

El “mercat” de Sant Jordi comptarà una vintena de parades, entre llibreries, floristeries, associacions i entitats de la ciutat. També aquest any destaca la presència d’una parada de l’Associació Capital de la Sardana amb motiu de la Capitalitat de la Sardana Balaguer 2022.

La biblioteca Margarida de Montferrat serà l'encarregada de coordinar la carpa d’autors, que se situarà al mercat de Sant Jordi i que permetrà la conversa entre diversos autors locals i els seus lectors, a més de signar personalment els llibres. Des de la Paeria de Balaguer es repartiran per totes les parades de llibres uns punts de llibre dels guanyadors del concurs comarcal de punts de llibre.

En el marc de Sant Jordi es programaran també diverses activitats dins de la Setmana Cultural. A més, el mateix dia, a 2/4 d'11 del matí, s'inaugurarà el projecte Murs Lliures. També s'estrenaran un seguit d'activitats que es faran a partir d'ara el penúltim cap de setmana de cada mes per introduir la cultura al mercat setmanal. Serà amb l'espectacle La Gran Família, que es podrà veure a 2/4 de 12 a la plaça del Mercadal.

Pel que fa a la proposta dels Murs Lliures no s'havia pogut inaugurar formalment per culpa de la pandèmia. A partir d'ara la gent podrà pintar lliurement els murs de la zona del riu, només presentant abans un esbós de l'obra a realitzar a la mateixa Paeria.

També el mateix dissabte a la tarda es farà l'entrega de premis del concurs literari de Sant Jordi per a escolars. El punt final a la jornada el posarà a les 7 de la tarda la representació de l'espectacle infantil Sant Jordi i la princesa de Pengim Penjam, a l'escenari de la Plaça del Morter.