Balaguer recupera la foguera del solstici d’hivern un segle després i consolida el seu imaginari nadalenc

Fotos: Paeria de Balaguer

Aquest dilluns s'ha celebrat 'La gran cremada' a Balaguer, recuperant l’antiga tradició vinculada al solstici d’hivern, que un cop passat Nadal la soca o el tió es cremaven i les cendres s’escampaven pel camp. D'aquesta crema n'han sortit els nous personatges de l’imaginari de la ciutat, els Carboners.

L'activitat va començar a les 19h al teatre municipal i des d’allí es va anar en comitiva amb la percussió de Bandelpal fins a la Plaça Mercadal. El fet de realitzar la sortida des del teatre és per aprofitar que aquest espai ha estat escenari de l'espectacle d'Enric Magoo que inicialment s'havia de fer al Cosmolúdic.

Un cop arribada la comitiva a la Plaça del Mercadal, es va fer una breu explicació del perquè d’aquesta festivitat, de la mà de Carme Alòs, directora del Museu de la Noguera.

Els carboners són uns personatges creats per a l’Imaginari de la Paeria. Són entremaliats i moguts, i tornaran a aparèixer el dia 5 de gener per rebre als Reixos i repartir carbó i ganes de gresca.

Seguidament els assistents van poder gaudir de la música de Ponent Roots.

També en el marc de les activitats de Nadal, es va presentar el grup de Llamineres, que seran les encarregades de repartir els caramels la nit dels 5 de gener.

L’acte va començar a les 11 h del matí al Passeig de l'Estació, davant de la parada l'Associació de Comerciants de Balaguer.

Un cop feta la presentació i amb la dinamització dels monitors del Cosmocasal, del qual els infants participants també hi eren presents, es va donar inici a una gimcana. Aquesta consistia en buscar 16 làmines que representen tots els personatges de l’Imaginari que participen en la cavalcada. Aquestes làmines es trobaven distribuïdes per diversos comerços de la ciutat, i es poden trobar fins a la nit del 5 de gener. Per tal d'identificar els comerços que participen a l'activitat, els infants poden buscar el distintiu vermell a l'aparador, amb el logotip de Reixos.

Arnau Torrente, paer de cultura, ha parlat també d'aquesta gimcana, que té com a objectiu “fer la festa el més transversal possible i que els comerços de la ciutat també participin del dia a dia de la ciutat”. En acabar la gimcana s'ha repartit una bosseta amb dolços als infants assistents.

Per tal d’ententre l’univers dels Reixos de Balaguer, la Paeria ha editat un llibre il·lustrat per Aina Bestard, que es pot trobar a la Biblioteca Margarida de Montferrat i al Museu de La Noguera.