Foto: Paeria de Balaguer.
Balaguer se suma al projecte Plançó, Circuit Escena Jove Ponent-Pirineu. Es tracta d'un projecte que neix per començar a omplir el buit històric que hi ha entre les arts escèniques i els joves.
Plançó té el seu radi d’acció al Ponent català, incloent-hi municipis del Pirineu. Va destinat a joves d’entre 12 i 20 anys que, un divendres al mes llevat dels mesos d’estiu, en la franja horària de 19 h a 22 h aproximadament, podran gaudir a preus populars (3€) d’espectacles d’alta qualitat.
Pel que fa al desplaçament, es garantirà l’anada i la tornada mitjançant microbusos i autobusos que, tot seguint criteris de sostenibilitat, s’intentaran reduir al màxim fent que municipis veïns utilitzin un sol transport compartit. Cada municipi posarà a disposició del grup un monitor acompanyant.
Fins ara, tretze municipis de la província de Lleida han confirmat la participació en una primera prova pilot que es durà a terme durant els mesos de febrer, març i abril a Lleida, Alcoletge i Tàrrega. La continuació del projecte està prevista per als mesos d’octubre, novembre i desembre en altres indrets i amb noves propostes escèniques.
Els municipis participants són Alcarràs, Alcoletge, Alpicat, Balaguer, Cervera, Juneda, les Borges Blanques, la Seu d’Urgell, Lleida, Mollerussa, Tàrrega, Tremp i Guissona. Cada municipi tindrà el seu rol en el projecte Plançó. Alguns municipis només programaran, uns altres municipis programaran i portaran grup de joves, i també hi haurà municipis que només portaran grup de joves perquè no disposen ni d’equipaments ni d’una programació teatral regular.
En el cas de Balaguer, la Paeria, aportarà un minibús i uns monitors acompanyants per anar a veure a la població corresponent l'espectacle programat. També ho va explicar a Ràdio Balaguer Pep Angerri, que també assenyalà que a mesura que el projecte avanci, seran els joves mateixos els qui contribuiran a fer difusió de les sessions i els qui, amb les seves opinions, contribuiran a decidir la programació i les activitats paral·leles.
La iniciativa sorgeix de la Xarxa de cooperació territorial de Lleida del Sistema Públic d'Equipaments Escènics i Musicals de Catalunya (SPEEM); integrada pel Departament de Cultura, en col·laboració amb la Diputació de Lleida i els municipis de la demarcació de Lleida, amb programacions estables de música i d'arts escèniques que s'acullen al sistema d'ajuts Programa.cat.