Balanç positiu de la Fira Pallars Terra de Corder

Foto: Ajuntament de Tremp

Tremp ha recuperat aquest maig la 7a edició de la Pallars Terra de Corder, l’esdeveniment gastronòmic pallarès que vol posar en valor la carn de corder i reivindicar el paper essencial de la ramaderia extensiva a l’economia de la comarca.

L’èxit d’aquesta convocatòria havia portat l’ajuntament, l’any 2020, a replantejar-se el model de fira que tenia lloc a la ciutat en aquesta data i vincular-lo a la campanya de promoció del corder. Finalment, aquest 2022 ha estat possible fer realitat aquesta proposta firal, incloent-hi tant el dinar popular com una ampliació de l’espai firal, i bastir al seu voltant una programació complementària atractiva per a tots els públics.

Així, el mercat firal que va tenir lloc durant tota la jornada de dissabte a la zona del “Passeig” es va centrar en la producció agroalimentària i l’artesania de proximitat. També va incloure la primera Mostra de Formatges d’Ovella del Pirineu, amb un total de 45 parades.

L’esmorzar de girella amb cap i pota va acollir menys públic de l’esperat, tot i així es van repartir prop de 300 racions de girella amb cap i pota i el diumenge es van servir 800 racions de corder del Pallars rostit, acompanyat d’un entrant i unes postres. 

Pel que fa al tast de formatges d’ovella que va conduir l’expert Enric Canut, es va omplir amb un centenar de persones que van tastar un total de 9 varietats, acompanyades de vins i cerveses, tant els formatges com les begudes van ser de productors presents a la fira.

Un dels esdeveniments més esperats era la Pallars Food Fest. Aquest tast gastronòmic va comptar amb la participació de deu restaurants i cinc elaboradors de vins i cervesa i va acollir al voltant de mig miler de persones. En aquest cas, es tractava d’un format nou, amb música en viu, i totes les empreses participants ho han valorat molt positivament.

La present convocatòria ha comptat amb la col·laboració de moltes entitats locals, com els Geganters i la colla de grallers, la colla de Diables Lo Peirot, la colla castellera Malfargats de Pallars i l’Associació fotogràfica Fotofotos, entre altres, amb qui s’ha pogut oferir un programa d’activitats molt atractiu. També ha tingut lloc la tirada al plat que va organitzar la Societat de Caçadors del Montsec.

Coincidint amb la Fira, l’associació de vehicles clàssics del Pallars va organitzar la 8a Trobada de Clàssics, que va acollir més de 95 vehicles provinents del Vallès, Lloret de Mar, Manresa, Sant Cugat, Seu d’Urgell, Tarragona, Reus, Lleida, Barcelona entre d’altres i va comptar amb la participació de 9 clubs i associacions diferents. 

Tot plegat va acostar a Tremp i el Pallars una gran afluència de visitants. Més concretament, es calcula que hi va haver un mínim de 600 pernoctacions al municipi de Tremp i una altra xifra important que ha derivat a altres municipis veïns, principalment Cellers i la Pobla de Segur.

A grans trets el balanç de l’organització és positiu, tenint en compte que es tractava d’un model de fira nou i que hi ha diversos punts febles a prendre en consideració per a properes edicions.

La voluntat de l’Ajuntament de Tremp és consolidar aquesta fira com un referent a nivell de Catalunya i els Pirineus i aquesta primera posada en escena ha servit per avaluar-ne el potencial.