Bellpuig celebra el Concert de Santa Cecília lliurant els premis 'Mèrit Musical'

Fotos: Ajuntament de Bellpuig.

Ahir a la nit va tenir lloc a Bellpuig el tradicional Concert de Santa Cecília amb la participació d'entitats musicals de la vila i amb el lliurament del guardó Mèrit Musical de l'any. Aquest lliurament es va fer per partida doble, ja que l'any passat, tot i haver-se escollit guanyador, no es va poder entregar a causa de la suspensió del concert.

El Mèrit Musical de l'any és un guardó que té com a objectiu fer un reconeixement a totes aquelles persones, entitats o institucions que han destacat durant l'últim any, o al llarg de la seva vida o trajectòria, pel foment de la música, pel seu aprenentatge i per potenciar el plaer d'escoltar i interpretar música. Tot i que les propostes a Mèrit Musical les poden fer qualsevol entitat o bellpugenc o bellpugenca, l'elecció del premi recau amb les entitats musicals de la vila.

L'any 2020 va resultar escollit Enric Segarra Bosch, un bellpugenc que es va iniciar amb la música l'any 1963, amb catorze anys, de manera autodidàctica, d'oïda primer i aprenent una mica de solfa després, amb la compra d'un llaüt. Des de llavors no va parar de compondre, i es va considerar que era meritori d'un reconeixement a la seva tasca.

El músic és un clar exemple de tenacitat: toca el llaüt gairebé d'oïda i va rebre molt poca educació musical i literària. El dia d’avui la seva aportació a la música d'autor és d'un total de 67 cançons, entre les quals hi ha boleros, valsos, sardanes, marxes, infantils; i amb temàtiques romàntiques, dedicades, moralistes, reivindicatives, solemnes i humorístiques. Ha enregistrat diversos discs, l'últim l'any 2009 amb 22 cançons amb les seves filles al teclat i la flauta travessera i amb la col·laboració de Xavi Pons i amb la presentació escrita de Núria Feliu.  Ahir el seu municipi realitzà el reconeixement musical amb el guardó que se li va atorgar l'any passat.

D'altra banda, el Mèrit Musical 2021 aquest any es va otorgar a Víctor Lleixà i Lleixà, director de la Banda de Música de Bellpuig i director, fins a l'any passat, de l'Escola Municipal de Música. El guardó se li entregà en reconeixement de la seva tasca i de manera particular pel fet de saber nodrir la Banda de Música de joves músics.

Victor Lleixà és titulat superior en l'especialitat de clarinet pel Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona. Tanmateix, ha realitzat els estudis superiors de direcció d'orquestra i banda a la Escuela de dirección del Maestro Navarro Lara.

Com a clarinetista, és membre de l'Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida, fent diversos concerts al Palau de la Música, Liceu, Auditori de Lleida, etcètera. Així com per tot el territori i acompanyant diferents solistes de primer nivell.

La seva activitat pedagògica, en aquests moments es desenvolupa a l'Escola Municipal de Música de Bellpuig, La Selva del Camp i Sant Guim de Freixenet. Alhora, combina aquestes activitats amb la de director de la Banda Municipal de Música de Bellpuig i de la Banda de Música Verge de la Serra de Montblanc.

Durant el concert d'ahir a la nit es va reconeixer la tasca d'aquests dos músics. El públic que hi va assistir els va veure actuar amb la Banda de Música de Bellpuig, i amb el seu grup familiar amb les seves filles i netes, en el cas de l'Enric.

A més a més, també hi van participar l'Escola de Música de Bellpuig, que va presentar una formació nova de Combo; i l'Orfeó Joventut, que també va inaugurar una secció independent anomenada Bellpuig en cor.