Bellpuig clausura la seva consulta digital triplicant el percentatge de participació usual

Bellpuig clausura la seva consulta 100% digital triplicant el percentatge de participació ciutadana d’altres consultes presencials promogudes per administracions públiques. Dels 3.458 veïns que estaven cridats a decidir sobre el futur del nou tanatori amb sala ecumènica i forn crematori per a la incineració, el 31,67% van exercir el seu dret a vot.

Aquest procés electoral, pioner a Catalunya per les seves característiques en format 100% digital i impulsat per una administració pública, es va tancar el passat 4 de maig pocs minuts abans de mitjanit i es podia realitzar des de qualsevol dispositiu electrònic amb accés a internet o des del punt de votació habilitat al mateix Ajuntament. Per poder participar en aquesta convocatòria, els membres del cens van rebre per correu postal un document explicatiu de la consulta i un codi QR que havien d’emprar per a l'ocasió.

Segons la project manager de Vocdoni, Marta Sancho, "els resultats son tot un èxit perquè superen la mitja de participació de consultes no referendàries realitzades per altres administracions públiques".

Els resultats d’aquesta votació 100% digital arriben a triplicar els percentatges de participació de consultes presencials dutes a terme per altres administracions locals públiques, situats entre el 3 i el 25%. En l'àmbit nacional, aquest resultat se situa entre els números habituals de participació, que oscil·la entre el 25 i el 55%.

Per posar-ne alguns exemples, als pressupostos participatius de 2016 d’Alcoi (Alacant) hi va haver un percentatge de participació ciutadana d’entre el 3 i el 5%, i a la consulta del 2010 sobre la reforma de l’Avinguda Diagonal a Barcelona per a la construcció del tramvia hi va participar poc més del 12% de la població.

"És un èxit que petites administracions públiques com Bellpuig siguin conscients de les oportunitats que ofereix el  vot digital", assegura Sancho, "creiem que aquest és un primer pas perquè altres administracions de caràcter nacional es decideixin a incorporar el vot digital com un mecanisme més per a garantir una bona salut democràtica".