Bellpuig instal·la dos memorials en record de les víctimes de la Guerra Civil

Text: Laia Pedrós / Fotos: Ajuntament de Bellpuig

L'Ajuntament de Bellpuig ha instal·lat dos memorials en record dels veïns del municipi que van perdre la vida durant la Guerra Civil. D'aquesta manera, el consistori ha culminat una actuació pendent des de l'any passat quan els veïns que van participar a la consulta que organitza el consistori anualment per commemorar el referèndum d'l'1 d'octubre de 2017, van decidir la ubicació d'un dels monuments, als jardins del carrer Valeri Serra ( un dels punts on es van registrar més víctimes en els bombardejos, llavors conegut com carrer Llibertat). L'altre s'ha instal·lat al cementiri, emplaçament escollit per l'Ajuntament.

Concretament, un dels memorials és una placa amb la silueta de Bellpuig, mentre que l'altre porta la següent inscripció: 'En memòria dels soldats que van morir a l'hospital quirúrgic de l'exèrcit republicà del convent de Sant Bartomeu de Bellpuig que reposin en aquest cementiri 1936-1939 . "Els dos monuments presenten un acabat oxidat per deixar constància del pas del temps i de la importància de restablir la memòria de les víctimes que la dictadura va voler esborrar" segons l'alcalde, Jordi Estiarte. Pel que fa a la silueta de Bellpuig, ha dit que "té una presència simbòlica d'oferir refugi a totes les persones que van perdre la vida a conseqüència de les bombes i els fusells".

S'ha de recordar que l'Ajuntament de Bellpuig treballa per dissenyar un mapa de la Guerra Civil al municipi a partir dels records d'alguns testimonis que encara viuen, projecte que el consistori ha encarregat a la historiadora pallaresa Noemí Riudor.

Aquestes iniciatives són alguns dels acords a què es va comprometre l'Ajuntament de Bellpuig amb la moció, presentada per ERC, que va aprovar el 2019 per unanimitat a favor de la memòria històrica i el reconeixement de les víctimes de la Guerra Civil.

Un altre acord va ser instaurar un Dia Local de la Memòria Històrica que el passat 4 de gener es va celebrar per segona vegada perquè aquest dia de l'any 1939 Bellpuig va patir el bombardeig en què va morir més població civil.

El tercer acord va ser fer una consulta entre la població perquè els veïns decidissin on instal·lar el memorial a les víctimes de la Guerra Civil a Bellpuig. El consistori la va celebrar el passat 1 d'octubre. El 70,2% dels 114 veïns majors de 16 anys que van participar a la consulta van escollir els jardins del carrer Valeri Serra, és a dir, una àmplia majoria.