Caduquen cinquanta expedients per declarar Bé Cultural d'Interès Nacional monuments de la Val d'Aran

Pla mitjà de la síndica d'Aran, Maria Vergés, acompanyada de la consellera de Presidència, Laura Vilagrà. Imatge del 13 d'octubre del 2021 (Horitzontal)
photo_camera Pla mitjà de la síndica d'Aran, Maria Vergés, acompanyada de la consellera de Presidència, Laura Vilagrà. Imatge del 13 d'octubre del 2021 (Horitzontal)

Foto: Eli Don (ACN).

L'any 1976 es van iniciar els expedients de cinquanta monuments de la Val d'Aran (8 esglésies, 39 conjunts històrics de nuclis urbans i 3 monuments històrics) per ser declarats Bé Cultural d'Interès Nacional (BECIN).

Passats els anys aquests expedients no s'han completat i arran d'una denúncia (desembre del 2020) per part de l'Ajuntament de Naut Aran, el govern aranès ha hagut de proclamar la caducitat d'aquests expedients. La declaració com BCIN d'aquests 50 elements patrimonials no es va arribar a completar, no obstant això, aquests monuments i conjunts històrics estaven protegits i podien acollir-se a subvencions i ajudes per a la seva preservació.

La síndica d'Aran, Maria Vergés, ha dit que des del govern d'Aran treballen per a "restablir la protecció d'aquests elements patrimonials tan importants pel país". Ha afegit que "som conscients del valor històric, patrimonial, cultural i identitari que tenen aquests monuments i conjunts històrics i també del seu valor turístic". Per tot, davant aquesta situació, des de fa molts mesos busquen solucions per a dotar-los de la protecció que mereixen a través de diverses "figures urbanístiques actuals i altres que s'han de crear" i en les quals ja treballen.

Molts d'aquests monuments que ja no compten amb la declaració de BCIN, s'han declarat Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) en els últims mesos. A més, el Conselh Generau d'Aran ja treballa, juntament amb diversos ajuntaments, per a dotar de noves figures de protecció a aquests 50 monuments. Figures "més eficients i adaptades a la realitat", han dit des del govern aranès.