La lingüista Carme Junyent inicia les activitats del Correllengua de Tàrrega

Foto: Marina Rúbies

El Correllengua 2021 de Tàrrega ja ha iniciat les seves activitats per celebrar els 25 anys. Enguany la iniciativa homenatja la figura d’Isabel-Clara Simó, escriptora i periodista que va traspassar l’any passat.

L’agenda d’activitats va arrencar ahir dijous 28 d’octubre a les 19.30 h al Local de la Societat Ateneu amb la ponència de Carme Junyent. La professora de la Universitat de Barcelona i lingüista va presentar els llibres El futur del català depèn de tu i El català, llengua efervescent. L’autora és especialista en l'estudi de llengües amenaçades arreu del món i en els seus llibres alerta sobre el perill de desaparició del català i de les mesures que es poden dur a terme per evitar-ho.

Carme Junyent va iniciar la presentació amb una breu radiografia de la llengua catalana i el seu ús des de 1996 fins al dia d’avui. Amb el suport del nou informe anual de la Plataforma per la Llengua, Junyent va posar de manifest que s'han perdut mig milió de parlants des del 2005. La lingüista va començar la seva recerca sentint que "no havia vist la meva llengua com una llengua amenaçada", però en estudiar-la com una llengua més, va arribar a la conclusió que la llengua catalana està amenaçada des de fa anys. "Es tracta d'una situació depriment, tot i que ja es veia que anàvem cap aquí", va comentar.

Al conjunt dels Països Catalans, el 32,4 % de la població és parlant habitual de català, segons dades del gener del 2020. Són més de 4,5 milions de persones, mig milió menys de parlants que el 2005, segons dades la Plataforma per la Llengua. A Catalunya, sense l'Aran, la xifra és del 36,1 %. És a dir, que no arriba al 40 % el percentatge de catalans que té el català com a llengua usual. A les Illes Balears, el català és la llengua habitual del 36,8% de la població. I a la part catalanoparlant del País Valencià se situa en el 28,1%. El percentatge més elevat és a la Franja de Ponent, amb un 49,6%. En els càlculs no s'han inclòs els bilingües comuns. En aquest cas, la xifra puja fins al 42,6% en tot el domini lingüístic del català.

Tot seguit, Junyent va presentar els llibres vinculats a l'ús del català i també al gènere. També va tractar temàtiques sobre l'ús del català en la creació de continguts de xarxes, les polítiques vinculades a la llengua i les errades de l'administració pública, o fins i tot què s'hauria de fer en un comerç quan no ens atenen en català. Segons Junyent, el més recomanable és seguir parlant la llengua catalana tot i que ens atenguin en una altra, perquè "a llarg termini és millor aquesta opció que reclamar algú que parli català."

La següent proposta de la iniciativa arribarà aquest dissabte 30 d’octubre (18 h) amb la Cia. Salats, que oferirà el seu espectacle La gran festa, un concert familiar amb música en directe i cançons de creació pròpia i versions. Per assistir tant a les presentacions literàries de dijous 28 com a la proposta familiar de dissabte 30 cal fer inscripció prèvia mitjançant els formularis que es trobaran al web.