Castellserà recupera la Fira d'Horticultura 'Viu l'Hort' reivindicant la memòria de Tros

Marina Rúbies.

Aquest cap de setmana Castellserà celebrarà la 4a edició de 'Viu l'Hort', amb la motivació de fer valdre la 'memòria de Tros' i l'autoestima de la vila de Castellserà tot oferint un programa variat adreçat a un públic familiar, tant visitant com de la mateixa localitat.

Marcel Pujol, alcalde de Castellserà i Marc Talavera, president del col·lectiu Eixarcolant, han presentat aquest matí en roda de premsa a la plaça del Sitjar el seguit d'activitats que s'oferiran al llarg del cap de setmana. Els dos dies aniran carregats de xerrades i activitats que giren al voltant d'un fil conductor més unitari, segons han destacat l'alcalde i Talavera.

Enguany es presenten dues novetats a banda del fet de recuperar la normalitat, que son el canvi d'ubicació al centre del municipi i la inclusió d'Eixarcolant en la gestió, organització i dinamització del certamen. Pujol ha explicat que, analitzant les possibilitats de la fira, des de l'ajuntament van considerar que faltava una visió més tècnica i professional, "així que vam optar per buscar algú del sector, com son el col·lectiu eixarcolant".

El programa, que es pot consultar aquí, ofereix tres sortides etnobotàniques de menys de dos quilòmetres aptes per a tothom, i una d'elles es complementarà amb un tastet silvestre de plantes oblidades. També hi haurà tallers d'horticultura saludable, cuina amb plantes silvestres del tros i de caixes niu. Aquestes activitats tenen per objectiu incrementar el coneixement del territori, que cada cop es difon menys, i així recuperar i diversificar-lo a través d'escoltar les veus del poble.

Durant tota la fira, a la plaça Sitjar hi haurà un espai de repòs amb cervesa artesana i tastets per picar. Serà en aquest espai on es durà a terme la matinal d'intercanvi de llavors el diumenge, on caldrà omplir una fitxa amb la informació més rellevant de les llavors. Es recomana portar-ho preparat de casa per dinamitzar l'activitat.

El diumenge s'oferirà un dinar de tros i viatge gastronòmic, amb una reinvenció de la tradicional cassola de tros, però limitat a 100 inscripcions. La reserva es pot realitzar aquí. Totes les activitats requereixen inscripció prèvia en aquest enllaç i s'ofereixen a preus populars, que oscil·len entre els 5 i 8 euros, i els i les residents a Castellserà tindran les activitats a un preu reduït, d'1 euro per adult.

La fira clourà amb un col·loqui per a l'embelliment del nucli urbà i mostra de flors tradicionals, ornamentals i d'ús gastronòmic. Aquesta activitat està vinculada amb el procés participatiu "Castellserà, posa't guapa" per tal de millorar espais del poble i incrementar les seves zones verdes i embellides a través d'elements naturals. En general, la fira busca estendre la seva petjada pel municipi al llarg de l'any i que tota la vila se'n beneficiï.