Catalunya obligarà a confinar tot l'aviram que es cria a l'exterior arran dels ocells amb grip aviària trobats a Soses

Arxiu (Phichat Phruksarojanakun)
photo_camera Arxiu (Phichat Phruksarojanakun)

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural aprovarà en els pròxims dies una resolució per estendre a tot Catalunya les mesures de bioseguretat decretades pel Ministeri d'Agricultura després que les anàlisis efectuades confirmessin la presència del virus de la grip aviària d'alta patogenicitat (H5N1) en els cinc ocells salvatges trobats morts el 22 de desembre a Soses, al Segrià.

Entre aquestes mesures, s'inclou la prohibició de la cria d'aviram de corral a l'aire lliure. D'altra banda, Acció Climàtica i els Agents Rurals han intensificat les tasques de vigilància i control en espais naturals i zones fluvials i explotacions avícoles, sobretot en les més properes als llocs on es van localitzar els ocells morts amb el virus.

Els Agents Rurals van trobar el 22 de desembre a les mitjanes del riu Segre, a Soses, quatre cignes i una cigonya morts, en el marc del reforç de la vigilància passiva en ocells salvatges del Programa de vigilància de la influença aviària a Catalunya. Les mostres recollides es van analitzar al laboratori de l'IRTA-CReSA i van donar positiu per PCR al subtipus H5 del virus de la grip aviària. El Laboratori Central de Veterinària d'Algete (Madrid) del Ministeri d'Agricultura va confirmar el 4 de gener els resultats i va determinar que corresponen a una soca d'H5N1.

La detecció del virus en els cinc ocells salvatges trobats morts al Segrià ha fet que Acció Climàtica, amb la col·laboració dels Agents Rurals, hagi intensificat la vigilància i protecció de la grip aviària tant en espais naturals i zones fluvials, com en explotacions avícoles.

Catalunya manté l'estatus de lliure d'influència aviària

Des del Departament d'Acció Climàtica assenyalen que tot el territori català segueix mantenint l'estatus de lliure de grip aviària i els països membres de l'Organització Mundial de Sanitat Animal (OIE) no poden imposar restriccions al comerç de les aus de corral i els seus productes.

No obstant, la Generalitat ha volgut reforçar les mesures de vigilància i protecció, tenint en compte el risc que implica la presència de la malaltia en ocells salvatges i la situació al nord d'Europa, on s'estan notificant nous casos periòdicament.