Cervera inaugura el 12è Festival de Pasqua amb un concert de l'Orquestra Julià Carbonell

Foto: Jordi Prat.

 L'Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida va inaugurar aquest dissabte la 12a edició del Festival de Pasqua de Cervera.

Ho va fer amb un concert al Paranimf de la Universitat i sota la direcció de Gloria Isabel Ramos, primera dona que dirigeix l'orquestra lleidatana.

L'actuació de l'Orquestra Julià Carbonell, sota el títol 'Cinc veus de la música orquestral catalana', ha repassat obres dels compositors Blancafort, Homs, Oltra, Cervelló i també ha comptat amb l'estrena absoluta de 'Dansa Macabra', del jove compositor Jordi Nus, natural de les Borges Blanques i que actualment resideix a Los Angeles.

Abans d'aquest acte inaugural, es va celebrar la primera activitat paral·lela del certamen. Es tracta de la conferència 'Manuel Blancafort: un itinerari musical', que va anar a càrrec de Xavier Calsamíglia, net del compositor i membre de la Fundació Blancafort.

A la vegada, també es va inaugurar l'exposició 'Els rotlles de pianola 'Victòria': La història estel·lar d’una indústria fugaç'. La mostra es podrà veure de forma ininterrompuda fins al dia 16 d’abril de 2/4 de 6 a 2/4 de 8 de la tarda amb entrada gratuïta a l'Auditori Municipal.

La fàbrica de rotlles de pianola de la família Blancafort fou molt pròspera durant el primer terç del segle XX. Manuel Blancafort hi va començar a aprendre música de manera autodidàctica traslladant les notes de les partitures als rotlles de paper. L'exposició explica la història i el funcionament de la fàbrica i s'hi pot sentir el so d'una pianola Chassaigne & Frères, fabricada a Barcelona ara fa un segle.

Hirundo Maris estrena a Catalunya el seu nou disc

La programació continua avui diumenge a les 20 hores amb el concert d'Hirundo Maris, liderat per Arianna Savall i Petter Udland Johansen. S'hi podrà escoltar, per primera vegada a Catalunya, un gran gruix de les cançons del nou disc 'Poésie et Musique'.

Aquest concert i el disc del qual beu, explora l'estreta relació que mantenen des de sempre la poesia i la música, sigui en les cançons populars o en els versos dels grans poetes musicats per compositors de totes les èpoques.

D'aquesta manera, s'hi podran escoltar obres d'art dels segles XIX i XX, amb compositors catalans com Mompou i Toldrà, espanyols com Garía Lorca i Santiago de Múrcia i europeus com Schumann, Strauss, Chopin i Grieg, tots ells tan significatius per a aquest gènere de música de cambra.