Quin ha estat el balanç del sector turístic a l'Urgell durant el 2021?

Foto: Oficina Comarcal de Turisme de l'Urgell.

L’any 2021 ha estat un any de recuperació turística i econòmica, però marcat encara per algunes restriccions d’aforament i d’obertura dels  espais públics i de restauració per la pandèmia. Durant aquest any, l’Oficina Comarcal de Turisme ha atès un total de 1.881 persones que suposa un augment del 80% respecte a les 1.044 persones de l’any anterior.

La informació més sol·licitada ha estat de l’Urgell, Tàrrega, La Ruta del Cister, rutes de senderisme i bicicleta, gastronomia i cultura, així com consultes sobre les zones càmpers i d’autocaravanes de la comarca. També han augmentat el nombre de persones ateses en gairebé totes les oficines d'Agramunt, Bellpuig, Vallbona de les Monges i Verdú. En total, han atès 12.813 persones, enfront de les 7.532 persones que  van atendre el 2020.

També s'han doblat les visites guiades als nuclis històrics d'Agramunt i Verdú. Els espais més visitats de l’Urgell han estat el Monestir de Sta. Maria de Vallbona de les Monges, amb 13.110 persones i el Museu del Torró i la Xocolata d’Agramunt amb 9.835 persones. Aquests han estat seguits pel Museu J. Trepat de Tàrrega amb 9.303 i el Museu Comarcal de l’Urgell amb 5.117 persones.  La resta de museus i espais visitables també han tingut una certa recuperació enfront del 2020. Un total de 48.188 persones han visitat els museus i espais visitables de la comarca, quan l’any 2020 van ser 16.295 persones.

Segons les dades aportades pels allotjaments, han comptabilitzat una ocupació mitjana del 50,4 % centrada sobretot, durant els mesos d’estiu, ponts festius i època de Setmana Santa i  Nadal. L’any 2020 l’ocupació va ser del 47,6%, fet que suposa una certa recuperació respecte a l’any anterior.

La procedència dels hostes i els visitants, segons els allotjaments i oficines, ha estat majoritàriament de  Catalunya, sobretot de Barcelona i la seva àrea metropolitana i també, del País Valencià. Bàsicament, ha estat un públic familiar i grups reduïts d’amics.