Comença la Fira de l'Oli de la Primera Premsada de la Granadella

Foto: Diputació de Lleida

S'inicia la 7a Fira de l'Oli de la Primera Premsada, que se celebrarà des d'avui 28 fins al 31 d'octubre a la Granadella. A diferència de la passada edició que, a causa de la pandèmia, va ser totalment virtual, enguany es farà de forma híbrida. La celebració de les  jornades tècniques serà en format en línia, mentre que les activitats presencials es realitzaran a l’aire lliure, tot i que en un format reduït d’aforament.

Jordi Latorre, vicepresident primer de la Diputació de Lleida, va destacar en la presentació el fet que sigui un esdeveniment “que fa valdre la feina i la tradició que hi ha al nostre territori amb la celebració de fires”. També va remarcar que “promou un producte de tant valor i qualitat gastronòmica i de salut com l’oli”.

La primera de les jornades tècniques s’iniciarà avui a les 19.00 h. Tindrà lloc la presentació dels resultats del projecte 'Increment de polifenols en oli d'oliva verge extra produït a les terres de Lleida', moderada per l’enginyer agrònom Josep Maria Barrufet, i comptarà amb les ponències: 'Els polifenols i l'al·legació de salut de l'EFSA i Oli del raig i oli filtrat: influència del filtratge en el contingut de polifenols dels olis', de la professora i investigadora de la UdL M. Paz Romero, i 'Influència del maneig i de la maduració de les olives en els polifenols de l'oli', amb la investigadora de l’IRTA Antònia Ninot. Ramon Barrull, president de la Cooperativa de la Granadella,  va destacar la celebració d’aquesta jornada en la presentació “perquè posa en relleu les possibilitats que dona l’oli per a qüestions que estan relacionades amb la salut”.

Demà divendres 29 d’octubre, a les 12.00 h, se celebrarà la segona jornada tècnica amb el títol 'Oleomàrqueting digital' i anirà a càrrec de Gemma Capell, directora de l’agència de gastromàrqueting Red Peppers.

Els actes oberts al públic es faran diumenge, en una finca de la Granadella, “entre oliveres”, tal com va explicar Atzara Noguera, que ha remarcat que “aquesta vol ser una fira on es posi en relleu la pagesia”. Va recordar en la presentació que darrere la premsada de l’oli hi ha molta feina i cal evidenciar el seu valor. També ha recordat que aquesta és la primera fira d’oli de la temporada a tot Catalunya, “la qual cosa parla de la ingent feina que es fa des de la Cooperativa per tenir aquest primer oli a l’abast del públic”.

Entre els actes que s’han organitzat també destaca l’apadrinament de l’oli nou, a càrrec del subdirector de Nació Digital, Ferran Casas, vinculat familiarment al municipi garriguenc de l’Albi; o el lliurament del premi ‘La primera premsada’, al projecte 'Increment de polifenols en l’oli verge extra', entre d’altres.

L’organització posarà a disposició del públic uns 10.000 litres d’oli, i són optimistes respecte a la venda que es produirà tant el mateix dia de la fira com posteriorment. En aquest sentit, Barrull va assenyalar que, a causa de la pandèmia, la venda en línia ha crescut un 100 %, i que creuen que és un tipus de venda que “ha vingut per quedar-se”.

El director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Joan Gòdia, serà l’encarregat de fer la cloenda de la fira.