Compareixença de l'Associació de Veïns i Propietaris del Canós davant del Parlament de Catalunya per frenar l'aprovació de la Macrogranja a Els Plans de Sió

Redacció | Foto: Canal Parlament

Ahir al matí tres representants de l'Associació de Veïns i Propietaris de Canós, Gemma Castro, Josep Salvadó, Maria José Codina, van fer una compareixença davant del Parlament de Catalunya per presentar una queixa sobre el que està passant al seu poble, el Canós, una de les pedanies d'Els Plans de Sió.

A finals de l'any 2021, la població del Canós va rebre la notícia de què una immobiliària estava iniciant el projecte d'una granja de ramaderia intensiva de 9.600 porcs, localitzada a poc més d'1 km del poble, concretament en una superfície gairebé desforestada d’explotació agrícola entre l’Aranyó i el Canós. Des d'aleshores els ciutadans del poble, que tot i que al cens només consten 20 i pocs habitants, avui en dia hi estan vinculades més de 100, han estat lluitant per frenar l'evolució d'aquest projecte, ja que els repercutirà en molts nivells. Els negocis de fabricació de carn industrial tenen un fort impacte en el territori on es construeixen: desforestació i canvi d'ús del sòl per a pinsos, contaminació d'aigües superficials i subterrànies, contaminació de terres per nitrats, contaminació de l'aire per amoníac i metà, alt consum d'aigua, amenaça a la biodiversitat, disminució d'explotacions familiars, erosió de la cultura ramadera tradicional, degradació del paisatge i despoblament.

D'altra banda, la presidenta de l'Associació de Veïns i Propietaris de Canós, ha remarcat que actualment al poble hi viuen moltes persones que han creat negocis, com ara Cervera Aventura (turisme ecològic i esportiu), allotjaments turístics… que reivindiquen la ruralia del terreny, i aquesta granja acabaria amb la majoria d'aquests.

Segons la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació), la indústria ramadera té un fort impacte en el medi ambient, generant més d'un 13% dels gasos causants de l'efecte hivernacle, a banda de ser una de les indústries que consumeix més aigua. L'espai natural d'Els Plans de Sió forma part de la Red Natura 2000 i també és una ZEPA, Zona de Especial Protecció d'Aus, i tot i que el Canós no està dins d’aquesta, s'hi poden trobar els mateixos o més aus que estan en perill d’extinció.