Conferència sobre el pas de la guerra civil al Castell del Remei

Foto: Castell del Remei.

El pròxim diumenge 13 de març, el president de l'Associació d'Estudiosos del Front del Segre, Pol Galitó Martí, impartirà una conferència sobre el pas de la guerra civil pel Castell del Remei. L’acte, amb el suport de l’Ajuntament de Penelles, tindrà lloc a les 12 h del migdia a la sala Lucilla Atilia de l’edifici del celler.

La finca Castell del Remei, per les seves característiques estratègiques, fou, des de l’abril fins al desembre de l’any 1938, el quarter general republicà d’algunes unitats destacades a primera línia de combat del Front del Segre.

Així mateix, el gener de 1939, amb la retirada de les tropes republicanes cap a l’interior de Catalunya, l’exèrcit franquista hi va situar un dipòsit de municions que el dia 20 de gener va fer explosió causant la mort de nombrosos militars i alguns civils, a més de grans destrosses als edificis.

És el que l’hemeroteca recull com la tragèdia més gran ocorreguda a la Plana de Lleida en el decurs del segle XX. Després de la intervenció del ponent, s’obrirà un col·loqui amb el públic que desitgi participar-hi.