Confirmen el tancament de bars i restaurants durant 15 dies, que només podran servir menjar per emportar

Text: Redacció / Foto: Comarques

El Procicat ha aprovat aquest dimecres diverses mesures per frenar els contagis de coronavirus que s'aplicaran durant 15 dies. Entre aquestes cal destacar el tancament de bars i restaurants, que només podran servir menjar per emportar. 

El Procicat ha donat llum verda a reduir l'aforament al 30% dels comerços i els centres comercials i les botigues de més de 400 m2 hauran de tenir control de l’aforament amb temps real. Pel que fa a espais comuns dels centres comercials romandran tancats. També hauran de tancar els negocis de contacte físc directe com els centres de bellesa o els esteticients a excepció de les perruqueries, que es consideren un servei higiènic essencial.

Pel que fa a les activitats culturals, l'aforament es reduirà al 50%, sempre s’haurà d’estar assegut i en seient preassignat, tant en teatres, cinemes o concerts i l'horari de tancament serà a les 11 de la nit. Per contra, es tancaran bingos, casinos, sales de joc, espais infantils lúdics interiors i festes majors. Es podrà fer ús dels parcs infantils fins a les 8 del vespre. 

Els actes religiosos i les cerimònies civils es limitaran al 50% de l'aforament. 

El que fa referència al món de l’esport que depèn de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física del Departament de la Presidència, s’ha decretat l’ajornament de la competició esportiva prevista durant els propers 15 dies, a excepció de la competició estatal, internacional i professional”. Tot i que els equips no podran competir els caps de setmana, es mantindran els entrenaments, les instal·lacions esportives restaran obertes i també els gimnasos amb aforament del 50%.

Les classes teòriques a les universitats seran en format virtual mentre que es mantidran obertes les escoles, els instituts, les activitats extraescolars i esportives.

Es demana que les empreses apostin pel teletreball i que renovin l'aire abans després de cada jornada laboral. A més, queden suspesos els congressos, els convencions i les fires comercials. 

Les mesures encara han de rebre l'aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i llavors es publicaran al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) per tal que es puguin aplicar a partir de divendres a mitjanit (la nit de dijous a divendres) amb una vigència de 15 dies. En cas de ser descartades, el Govern no descarta decretar l'estat d'alarma. 

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha afirmat que es tracta de “decisions difícils i doloroses per les seves conseqüències socials i econòmiques, però del tot imprescindibles per fer front a la primera envestida de la segona onada de la pandèmia”.

Davant aquesta situació, “demanem  a tothom  que redueixi la mobilitat, que limiti al màxim les relacions i trobades socials i, en tercer lloc, que es promogui el teletreball en la mesura que sigui possible”.

Aragonès ha destacat que “si no volem arribar al límit del col·lapse del sistema sanitari cal actuar ja, i actuem amb mesures similars a les que s’han pres a altres llocs d’Europa, que també estan fent front a la segona onada de la pandèmia”.

El vicepresident també ha avançat que el proper dimarts el Govern aprovarà un decret llei que inclourà ajuts directes per valor de 40M€ adreçats als establiments que hagin patit un major impacte en la facturació i per als quals la restauració sigui l’única font d'ingressos, així com una línia extraordinària d’avals per cobrir necessitats de liquidat a curt termini a partir de 12.000 €.

La portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha remarcat que “si ara som capaços d’aplanar la corba, si som capaços de reduir dades epidemiològiques, amb molta probabilitat podrem garantir campanya de Nadal en què el comerç, turisme, restauració i penso també amb temporada d’esquí es podrà mantenir i preservar. Hem de treballar perquè això sigui així”.

Canvis en els contractes de lloguer dels locals

La consellera ha avançat que s’han adoptat un seguit de mesures encaminades a alleugerir les mesures a sectors econòmics del país. Meritxell Budó ha anunciat que des del “Govern proposarem la incorporació al Codi Civil català de la clàusula rebus sic stantibus que és clàusula que regula el canvi imprevisible de les circumstàncies en els contractes. Això ho fem per veure de quina manera podem acompanyar els negocis que veuran aturada la seva activitat econòmica i no podran fer front al lloguer del local”.

Budó ha explicat que “aquesta norma apel·la a la renovació del contracte per les parts, d’acord amb el principi de conservació dels contractes. Si la renegociació és rebutjada per una de les parts o fracassa, la part afectada per la crisi pot acudir al jutge per tal que aquest adapti el contracte a les noves circumstàncies”.

La consellera també ha informat que el Govern “treballa en la línia d’acompanyar a tots aquells sectors afectats per aquestes mesures. Hi ha el sector de la restauració, també el sector de l’oci nocturn que porta set mesos sense poder desenvolupar la seva activitat econòmica”.

Reduir els desplaçaments i la interacció social

D’altra banda, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha volgut incidir en el canvi de paradigma de com ens hem de relacionar a partir d’ara amb aquesta coexistència amb la Covid-19 i a partir de la nova resolució. Pel que fa als desplaçaments, el conseller ha avançat que “han de ser mantenint la distància, que siguin els mínims possibles i amb el menor temps possible. També hem de valorar amb qui ens podem relacionar i tenir en compte la bombolla de convivència”.

Sàmper ha especificat que segons els criteris mèdics, “formen part de la mateixa bombolla de convivència tots els que vivim sota el mateix sostre i també els nostres cuidadors, amb una possible ampliació amb qui tenim relació de convivència de manera estable, segura i tancada”, ha afegit.

El titular d’Interior també ha explicat que “hem fet una millora en la coordinació policial. Les policies locals de cada poble i cada ciutat informaran diàriament als mossos d’esquadra del nombre d’efectius afectats per la Covid-19, persones identificades i denunciades, així com el incompliments, denúncies a locals, locals tancats, i altres incidents rellevants”.

L'atenció primària, bolcada en la detecció de casos

Per part seva, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha afirmat que les mesures que es prenen avui són “doloroses, però necessàries” i ha recalcat que “s’han de fer ara, amb la màxima anticipació possible a la situació que vindrà”. “És un esforç generalitzat perquè qui rep més l’impacte pugui recuperar-se el més aviat possible”. “Hem de ser un equip de 7 milions i mig de persones” en la lluita contra la Covid-19, ha destacat la titular de Salut.

Vergés també ha volgut subratllar que “amb el confinament vam aconseguir rebaixar la incidència de casos Covid” però ha  remarcat que “no estem en aquella situació”, tot i que hi ha “una velocitat de transmissió creixent”.  “Volem un esforç que sigui al màxim de curt en el temps, si bé no és l’esforç del mes de març”.

És per això, que la consellera ha fet una crida al conjunt de la societat per reduir les relacions socials: “Ara és molt necessari que reduïm al mínim la interacció social. I això és dolorós però imprescindible. Tothom que pugui teletreballar ho ha de fer. Totes les trobades socials prescindibles s’han d’ajornar. Tota aquella activitat ajornable, l’hem de deixar per més endavant”.

Durant la seva intervenció, la titular de Salut també ha destacat el paper de la primària en aquesta pandèmia: “L’atenció primària està plenament bolcada en la detecció de casos i la identificació de contactes, ocupant el 25% en la gestió de la Covid-19”. A més, ha indicat que “només la setmana passada s’han atès gairebé 20.000 sospites de Covid, de les quals un 12% de positives”.

Vergés ha explicat que l’augment de casos també ha tingut afectació als centres hospitalaris. I en aquest sentit, ha detallat que en els últims 7 dies, han ingressat 753 persones als hospitals del país, cosa que representa un augment d’un 11% només de Covid-19. També ha concretat que 141 persones han ingressat a la UCI afectades per coronavirus SARS-COV-2, -un augment d’un 21%,- i ha alertat que l’ocupació de l’UCI d’algun centre ja s’acosta al 35%.

Avui tenim més de 1.000 persones hospitalitzades i 189 persones en llits de crítics per Covid-19” ha dit Vergés, que també ha assenyalat que en l’àmbit educatiu “hem fet un salt per sobre les 30.000 persones confinades”.

En la roda de premsa, la consellera de Salut també ha destacat que el sistema de salut ha multiplicat per 10 la capacitat de fer PCR. “Tenim capacitat diària de 30.000 PCR”. “Fins avui n’hem fet més de 2 milions, és a dir,  una prova a 1 de cada 4 catalans”. També ha explicat que s’ha fet una PCR a gairebé 93.000 persones amb els cribratges dirigits per detectar asimptomàtics en la comunitat, en l’àmbit escolar i també en el laboral. S’ha comptat amb 1 milió de testos antígens i ja repartits els primers 500.000. També s’ha incrementat “un 50% els llits d’UCI que tenim estructuralment. De 600 a 900. I treballem per incrementar-los encara més. A més, s’estan fent PCR a totes les treballadores del sector residencial, més de 50.000”.