Convocada una manifestació a Tàrrega per reclamar a la DGAIA que retorni els fills a un pare

Demà, 18 de febrer a les 20 h, s'ha convocat una manifestació per part de Volem els nens a casa, una plataforma de suport a la família que denuncia la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) reté tres infants de Tàrrega d'11, 8 i 7 anys.

Així, la plataforma ha organitzat el primer acte de mobilització per reclamar a la DGAIA que els nens retornin a Tàrrega. La família també ha recollit més de 1.000 firmes en una setmana.

Els tres menors van quedar orfes de mare l'11 de juliol del 2020, amb la qual residien a Barcelona conjuntament amb el seu pare. Després de la mort de la mare, aquest va decidir mudar-se amb els fills a Tàrrega el setembre del mateix any, a causa dels vincles familiars i suport amb el qual comptava al municipi. Els nens van començar el nou curs escolar a la capital de l’Urgell.

La filla gran té un altre pare biològic, que va reclamar la custòdia de la nena, i una sentència judicial ho avalà. Ella no va voler mudar-se de Barcelona amb el seu pare biològic, al·legant que volia quedar-se a Tàrrega amb els seus dos germans, i amb qui li ha fet de pare des que la nena tenia un any.

És per aquest motiu que la DGAIA, amb el consentiment de la Conselleria de Drets Socials, va decidir ingressar-la en un centre de menors per iniciar el pla d'acoblament amb el seu pare biològic a Barcelona. Amb aquesta acció, també es va decidir el tancament dels seus dos germans petits amb ella, fills biològics del pare afectat, al·legant que han de mantenir un estret contacte dels 3 germans.

Per aquesta decisió, una patrulla de Mossos i dos tècnics de la DGAIA se'ls van endur del seu centre escolar "sense cap explicació ni notificació prèvia", segons defensen els familiars. Des del 17 de novembre, els tres menors resten ingressats en el centre, situat a la ciutat de Lleida. La temporalitat de la mesura es va adoptar inicialment per un període de sis mesos segons la notificació del Departament de Drets Socials, dels quals n'han transcorregut tres; tot i que la família declara que "no tenen cap certesa que els fills surtin després d'aquest lapse, ja que es pot prorrogar".

La família no comprèn les actuacions que s'han dut a terme a través de la DGAIA. Entenen, tot i que no comparteixen, la resolució del cas de la germana gran, però en el cas dels dos fills petits exigeixen "una solució urgent i immediata" per evitar més danys. De fet, el pare lamenta que no ha pogut parlar amb ells durant més de 70 dies.