'De l'Urgell al Rif', un llibre sobre una guerra poc coneguda

Foto: Ajuntament de Ciutadilla.

El Diumenge de Pasqua es va presentar al casal municipal de Ciutadilla el llibre dels germans Joan i Josep Ma Monyarch, editat per Pagès Editors i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Ciutadilla, sobre la guerra del Rif.

La guerra del Rif, també anomenada la segona guerra del Marroc, va ser un enfrontament originat l’any 1909 per la revolta de les tribus del Rif, una regió muntanyosa del nord del Marroc, contra les autoritats colonials espanyoles i l'Imperi colonial francès.

En aquesta guerra, que durà 16 anys, hi va anar reclutat el padrí dels dos autors del llibre, veí de Ciutadilla. En Joan i en Josep Ma Monyarch, després de dos anys de recerca i investigació, han volgut plasmar les vivències i anècdotes de la guerra que de petits els explicava el seu padrí, i han pogut contrastar i posar en relleu fets estremidors i alhora indignants que succeïren a Espanya i al Marroc en aquells anys.

L’abús dels que en aquella època tenien el poder polític i els seus propis interessos econòmics a la zona van propiciar una escalada del conflicte que va comportar la mort de molts joves catalans i espanyols. La guerra va culminar amb la gran desfeta del 1921, on les tropes espanyoles van patir el greu desastre a Annual, amb més de 10.000 morts.

El llibre compta amb les il·lustracions de Josep Ma Monyarch, que transporten al lector a les primeries del segle XX. Segons Joan Monyacrh, “aquest llibre és un document històric, que alhora també pretén ser un homenatge a tots aquells joves que van perdre la vida en una guerra injusta que només serví per enriquir als quatre de sempre”.

Josep Ma Monyarch, durant la presentació del llibre, va fer incís en què "hi ha fets i conductes del passat vinculats a les classes dirigents properes a la monarquia i en la mateixa monarquia, que sembla que es repeteixin de forma cíclica; i que cal que quedin reflectides en obres com la seva per tal que tothom pugui reflexionar-hi".