Demanen incloure l'Any Joan Oró en les commemoracions oficials de la Generalitat del 2023

Foto: Delegació del Govern a Lleida.

La comissió de seguiment de la commemoració del centenari del naixement del científic Joan Oró ha acordat fer arribar una proposta a la presidència de la Comissió de Commemoracions per sol·licitar que l'any 2023 sigui objecte de commemoració del centenari d'Oró.

Aquesta comissió és l'òrgan col·legiat encarregat d’impulsar i proposar els esdeveniments i personalitats que han de ser objecte de commemoració per part de la Generalitat. L'objectiu de la proposta és recuperar i divulgar la memòria de l'il·lustre bioquímic lleidatà. A la vegada, la Fundació Joan Oró ha suggerit nomenar comissari per a l'organització de l'Any Joan Oró el reconegut astrònom i astrofísic Joan Anton Català, qui compagina la seva activitat professional amb una intensa tasca divulgativa científica.

El delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, ha valorat molt positivament la implicació de totes les institucions que formen part de la Comissió de seguiment de la commemoració del centenari del naixement del científic Joan Oró. Concretament, la integren els departaments d'Educació, de Cultura, d'Universitats i Recerca, de la Vicepresidència, la Fundació Oró, la Diputació de Lleida (IEI), l'Ajuntament de Lleida, el Parc Astronòmic del Montsec, l'Observatori del Montsec, l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya i la Universitat de Lleida (UdL).

La Comissió es tornarà a reunir al juny per continuar treballant en l'organització de les activitats al voltant de la celebració de l’Any Joan Oró.

Entre les activitats proposades fins ara per a la commemoració del centenari del naixement del científic, destaquen l'organització de diverses exposicions i conferències sobre la figura de Joan Oró; tant des d'un vessant científic com des de la seva mirada humanística envers la vida i l'origen de l'univers.

Una altra iniciativa de la commemoració del centenari serà l'elaboració d'una maleta pedagògica amb suport digital adreçada als centres educatius, de Primària i de Secundària, amb vista al curs 2022-2023, amb una proposta didàctica que doni als alumnes l'oportunitat de conèixer de manera col·laborativa i en xarxa la vida de Joan Oró, alguns dels seus experiments científics i de participar en activitats vinculades. Educació, el Parc Astronòmic Montsec (PAM) i la Paeria de Lleida ja han començat a treballar en aquest projecte per tal de tenir-lo enllestit al començament del pròxim curs.

Per altra banda, el PAM té previst dedicar el Festival d'Astronomia del 2023 a la figura de Joan Oró. L'any del centenari també comptarà amb l'edició d'un llibre sobre Oró per part de Pagès Editors.