Denuncien un veí per la mort d'espècies protegides i l'ús de productes tòxics no autoritzats

Foto: Agents Rurals.

Els Agents Rurals han denunciat un veí del Segrià per la mort d'espècies protegides i l'ús de productes tòxics no autoritzats.

La primera setmana de gener van rebre una trucada alertant de la mort d'un aligot conills a la Vall de Jaca, a la mateixa comarca. Es tracta d'una zona de fruita de pinyol, on hi ha molts conills i això fa que els rapinyaires hi vagin per caçar durant l'hivern. És una depredació positiva pels pagesos que pateixen els danys dels conills.

Membres especialitzats del cos d'Agents Rurals s'hi van desplaçar, amb el suport de gossos ensinistrats, i van trobar un camp on s'hi havia llençat rodenticida, un verí per matar rosegadors. També hi van descobrir bosses buides amb la indicació "d'ús exclusiu per personal autoritzat".

Posteriorment, els Agents Rurals van continuar la investigació fins que van enxampar a un veí de la comarca que va admetre haver llençat diversos quilograms d'aquest producte a la seva finca per lluitar contra els conills i els danys que li feien als seus fruiters. El rapinyaire va morir, suposadament enverinat, després de menjar un conill mort per la ingesta de rodenticida. L'exemplar es va traslladar al Centre de Recuperació de Fauna de Vallcalent, a Lleida per fer-li la necròpsia.

Els agents van denunciar al pagès per aplicar, de forma no autoritzada, productes tòxics o nocius als seus camps, sense disposar del Carnet de Biocida i per provocar la mort d'espècies protegides, cosa que pot comportar sancions administratives i penals.