Desacord entre Lambán i Aragonès amb "pressions" de l'Alt Pirineu i Aran per disputar proves dels JJOO a totes les comarques

Telecadira de l'estació de Boí Taüll ©Comarques
photo_camera Pla tancat d'un telecadira de l'estació de Boí Taüll portant esquiadors a les pistes el primer dia de la temporada 2021-2022, el 27 de novembre de 2021. (Horitzontal)

Foto: Anna Berga (ACN).

Els presidents de l'Alt Pirineu i la síndica d'Aran faran "pressió" al Govern perquè totes les comarques es reparteixin "equitativament" les proves dels JJOO d'hivern 2030, en cas que hi hagi candidatura i guanyi. Tot i que Lambán rebutja subscriure l'acord tècnic per als Jocs d'hivern i presentarà una proposta amb un repartiment "just".

Així ho van explicar a l'ACN el president del Pallars Sobirà, Carles Isús, després de la reunió de presidències de la vegueria que es fa una vegada al mes i que es va realitzar aquest dilluns a l'Aran. Isús ha dit que el president Pere Aragonès es va connectar telemàticament a la reunió per explicar l'acord per organitzar conjuntament els jocs amb l'Aragó. En aquest sentit, Isús ha afegit que confien que disciplines que encara no són olímpiques com l'esquí de muntanya i el telemark es puguin fer al Pallars Sobirà o l'Alta Ribagorça.

Carles Isús s'ha mostrat convençut que el Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça també tindran competicions olímpiques i ha assegurat que no es faran uns JJOO on quedin comarques del Pirineu "relegades". Ha afegit que aquesta és una demanda conjunta de totes les presidències de l'Alt Pirineu i Aran i així li han traslladat el president del Govern, Pere Aragonès, durant la reunió que ha tingut lloc aquest dilluns a la Val d'Aran.

Aragonès els va explicar l'acord al qual s'havia arribat fins al moment amb el govern d'Aragó per organitzar conjuntament amb el Comitè Olímpic Espanyol (COE) la candidatura pels JJOO d'hivern 2030, però que encara no és del tot segur.

De fet, el president de l'Aragó, Javier Lambán, no signarà l'acord tècnic sobre el repartiment de les disciplines per als Jocs d'hivern 2030. En roda de premsa, ha avançat que presentarà una proposta "més justa i equilibrada". De fet, Lambán ha deixat clar que no anirà divendres a Madrid tal com l'ha citat el Comitè Olímpic Espanyol (COE) per firmar el repartiment que s'ha treballat a la comissió tècnica.

Això no obstant, Isús va remarcar que totes les comarques del Pirineu tindran alguna participació en alguna prova dels JJOO. Així, va recordar que fins ara el Pallars quedava "obviat" però hi ha un "acord previ" amb relació a la disciplina del telemark, que encara no és olímpica, per fer-la en aquesta comarca, on ja s'han organitzat 5 proves de la Copa del Món i s'hi ha fet una final. En cas que finalment el telemark no sigui olímpic el 2030, Isús ha assenyalat que al Pallars s'hi farien "proves d'exhibició".

D'altra banda, els presidents comarcals també han traslladat al president del Govern la necessitat de fer o no una consulta sobre els JJOO entre la ciutadania de l'Alt Pirineu, ja que consideren que podria provocar malestar entre veïns del mateix territori en funció de la disparitat d'opinions.